Trávenie a hnačka

Existuje naozaj mnoho faktorov, ktoré vplývajú na naše trávenie. Ľudia pijú čaje pri liečbe rôznych problémov už tisíce rokov. Dokonca, bolo preukázané, že niektoré bylinné čaje pomáhajú pri nevoľnosti, zápche a poruchách trávenia. Našťastie väčšina z nich je bežne dostupná aj u nás. Podpora trávenia pomocou vybraných čajových bylín teda určite nie je zlý nápad.

Naša čajová bio zmes Trávenie a hnačka obsahuje starostlivo vybrané ingrediencie ako čierny čaj, listy černice, limetkový olej, kúsky limetky a pomela. Môžete v nej tiež nájsť škoricu, mätu, biely ibištek, citrónovú trávu, koreň sladkého drievka, kvet nevädze a mätový olej.

 Táto zmes sypaného čaju spája dokonale vyváženú chuť s priaznivými zdravotnými účinkami pre dobré trávenie. Chuť je lahodná, ani príliš horká, ani príliš sladká či mentolová, no poteší jemným citrusovým nádychom.

 S čím vám tento čaj pomôže?

 Podporiť tráviaci systém

  • Uľaviť od žalúdočných ťažkostí
  • Prekonať hnačku a nadúvanie
  • Zvýšiť sekréciu tráviacich štiav

 V nasledujúcich riadkoch si povieme niečo viac o hlavných zložkách tohto čaju.

 Limetka

Aj keď sa zvykne hovoriť viac o citrónoch, nemyslite si, že limety sú o niečo horšie. Jedna limetka obsahuje 19,5 mg vitamínu C, vitamín A, B9-kyselinu listovú, E a K, vápnik, horčík, draslík, cholín, fosfor a betaín.

Limetka, vo všeobecnosti, má priaznivé účinky na naše trávenie. Limetky sú kyslé a pomáhajú slinám rozkladať potravu pre lepšie trávenie. Okrem toho obsahujú flavonoidy, čo sú zlúčeniny nachádzajúce sa v esenciálnom oleji extrahovanom z limetky. Práve flavonoidy obsiahnuté v limetkách stimulujú vylučovanie tráviacich štiav. Ak máte zápchu, kyslosť limetky môže prečistiť vylučovací systém a stimulovať činnosť čriev. Keďže limetky majú antivírusové vlastnosti, sú účinné aj pri liečbe infekcií žalúdka, čriev a hrubého čreva.

Limetkový olej v čaji má takisto tieto skvelé účinky na naše telo.

Navyše, keďže sú limetky nabité mnohými živinami, pomáhajú posilniť imunitu, znížiť rizikové faktory srdcových chorôb, predchádzať obličkovým kameňom, napomáhať vstrebávaniu železa a podporovať zdravú pokožku.

  

 Čierny čaj

 Čierny čaj obsahuje alkylamínové antigény, ktoré pomáhajú posilňovať našu imunitnú reakciu. Pitie čierneho čaju nám pomáha bojovať proti vírusom, a preto nás chráni pred chrípkou, žalúdočnou chrípkou a inými bežne vyskytujúcimi sa vírusmi v každodennom živote.

 Čierny čaj je v Ázii obľúbeným nápojom užívaným najmä počas jedenia. Tradičná medicína totiž tvrdila, že čaj pomáha zefektívniť tráviace procesy a zmierniť tráviace problémy.

 Štúdia publikovaná v Food Reviews International skúmala účinky čierneho čaju na zdravie tráviaceho traktu. Výsledky ukázali, že čierny čaj pomáha podporovať rast zdravých baktérií a zároveň bráni množeniu zlých baktérií. Čierny čaj bol obzvlášť účinný pri prevencii Salmonely a Helicobaktera pylori, ktoré sú zodpovedné za žalúdočné vredy.

 Čierny čaj môže tiež pomôcť upokojiť podráždený žalúdok a hnačku. Obsahuje zlúčeniny známe ako taníny, ktoré pomáhajú znižovať zápal a podráždenie, ktoré môže spôsobiť zlé pohyby čriev. Je účinným pomocníkom proti zápche. Vďačí za to obsahu kofeínu, ktorý pomáha organizmu s prekrvením a rozširuje cievy.

 

Škorica

 Už od staroveku sa škorica používa na liečbu tráviacich ťažkostí, keďže má prebiotické vlastnosti. Obsahuje baktérie, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu baktérií vo vašom čreve, podporiť zdravie trávenia a zmierniť akékoľvek tráviace problémy. A preto, zaradenie škorice do vašej stravy môže pomôcť zlepšiť zdravie čriev, aj keď zrovna žiadne ťažkosti nemáte.

 Ukázalo sa, že škorica pomáha pri gastrointestinálnych problémoch vďaka jej tráviacim, protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam. Medzi antimikrobiálne látky radíme aktívne látky, ktoré zabraňujú šíreniu mikroorganizmov. Škorica vám môže pomôcť pri liečbe tráviacej nerovnováhy a plynatosti.

 Na uľavenie od tráviacich ťažkostí sa odporúča škoricu užívať vo forme horúcich nápojov ako je čaj. Veľmi populárnou a účinnou kombináciou pri liečbe tráviacich problémov je spojenie škorice a medu. Nezabudnite si aj vy po vyluhovaní čaju pridať 1-2 lyžičky kvalitného medu. Prečo až na záver? Pretože horúca voda, by mohla zničiť všetky úžasné účinky medu.

 

Príprava

 Vodu necháme zovrieť na 100°C, zalejeme sypaný čaj (1-2 čajové lyžičky na 2dcl) a necháme lúhovať 8-10 minút.

 Myslite prosím na to, že čaj má najlepší účinok vtedy, keď sa pije ešte horúci, alebo mierne teplý. V kombinácii s vhodnou stravou (v závislosti od vášho problému) sa môžete čoskoro tešiť na priaznivé účinky.

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien