Existuje naozaj mnoho faktorov, ktoré vplývajú na naše trávenie. Ľudia pijú čaje pri liečbe rôznych problémov už tisíce rokov. Dokonca, bolo preukázané, že niektoré bylinné čaje pomáhajú pri nevoľnosti, zápche a poruchách trávenia. Našťastie väčšina z nich je bežne dostupná aj u nás. Podpora trávenia pomocou vybraných čajových bylín teda určite nie je zlý nápad.
Naša čajová bio zmes Trávenie a hnačka obsahuje starostlivo vybrané ingrediencie ako čierny čaj, listy černice, limetkový olej, kúsky limetky a pomela. Môžete v nej tiež nájsť škoricu, mätu, biely ibištek, citrónovú trávu, koreň sladkého drievka, kvet nevädze a mätový olej.
Táto zmes sypaného čaju spája dokonale vyváženú chuť s priaznivými zdravotnými účinkami pre dobré trávenie. Chuť je lahodná, ani príliš horká, ani príliš sladká či mentolová, no poteší jemným citrusovým nádychom.
S čím vám tento čaj pomôže?
Podporiť tráviaci systém
- Uľaviť od žalúdočných ťažkostí
- Prekonať hnačku a nadúvanie
- Zvýšiť sekréciu tráviacich štiav
V nasledujúcich riadkoch si povieme niečo viac o hlavných zložkách tohto čaju.
Limetka
Aj keď sa zvykne hovoriť viac o citrónoch, nemyslite si, že limety sú o niečo horšie. Jedna limetka obsahuje 19,5 mg vitamínu C, vitamín A, B9-kyselinu listovú, E a K, vápnik, horčík, draslík, cholín, fosfor a betaín.
Limetka, vo všeobecnosti, má priaznivé účinky na naše trávenie. Limetky sú kyslé a pomáhajú slinám rozkladať potravu pre lepšie trávenie. Okrem toho obsahujú flavonoidy, čo sú zlúčeniny nachádzajúce sa v esenciálnom oleji extrahovanom z limetky. Práve flavonoidy obsiahnuté v limetkách stimulujú vylučovanie tráviacich štiav. Ak máte zápchu, kyslosť limetky môže prečistiť vylučovací systém a stimulovať činnosť čriev. Keďže limetky majú antivírusové vlastnosti, sú účinné aj pri liečbe infekcií žalúdka, čriev a hrubého čreva.
Limetkový olej v čaji má takisto tieto skvelé účinky na naše telo.
Navyše, keďže sú limetky nabité mnohými živinami, pomáhajú posilniť imunitu, znížiť rizikové faktory srdcových chorôb, predchádzať obličkovým kameňom, napomáhať vstrebávaniu železa a podporovať zdravú pokožku.
Čierny čaj
Čierny čaj obsahuje alkylamínové antigény, ktoré pomáhajú posilňovať našu imunitnú reakciu. Pitie čierneho čaju nám pomáha bojovať proti vírusom, a preto nás chráni pred chrípkou, žalúdočnou chrípkou a inými bežne vyskytujúcimi sa vírusmi v každodennom živote.
Čierny čaj je v Ázii obľúbeným nápojom užívaným najmä počas jedenia. Tradičná medicína totiž tvrdila, že čaj pomáha zefektívniť tráviace procesy a zmierniť tráviace problémy.
Štúdia publikovaná v Food Reviews International skúmala účinky čierneho čaju na zdravie tráviaceho traktu. Výsledky ukázali, že čierny čaj pomáha podporovať rast zdravých baktérií a zároveň bráni množeniu zlých baktérií. Čierny čaj bol obzvlášť účinný pri prevencii Salmonely a Helicobaktera pylori, ktoré sú zodpovedné za žalúdočné vredy.
Čierny čaj môže tiež pomôcť upokojiť podráždený žalúdok a hnačku. Obsahuje zlúčeniny známe ako taníny, ktoré pomáhajú znižovať zápal a podráždenie, ktoré môže spôsobiť zlé pohyby čriev. Je účinným pomocníkom proti zápche. Vďačí za to obsahu kofeínu, ktorý pomáha organizmu s prekrvením a rozširuje cievy.
Škorica
Už od staroveku sa škorica používa na liečbu tráviacich ťažkostí, keďže má prebiotické vlastnosti. Obsahuje baktérie, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu baktérií vo vašom čreve, podporiť zdravie trávenia a zmierniť akékoľvek tráviace problémy. A preto, zaradenie škorice do vašej stravy môže pomôcť zlepšiť zdravie čriev, aj keď zrovna žiadne ťažkosti nemáte.
Ukázalo sa, že škorica pomáha pri gastrointestinálnych problémoch vďaka jej tráviacim, protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam. Medzi antimikrobiálne látky radíme aktívne látky, ktoré zabraňujú šíreniu mikroorganizmov. Škorica vám môže pomôcť pri liečbe tráviacej nerovnováhy a plynatosti.
Na uľavenie od tráviacich ťažkostí sa odporúča škoricu užívať vo forme horúcich nápojov ako je čaj. Veľmi populárnou a účinnou kombináciou pri liečbe tráviacich problémov je spojenie škorice a medu. Nezabudnite si aj vy po vyluhovaní čaju pridať 1-2 lyžičky kvalitného medu. Prečo až na záver? Pretože horúca voda, by mohla zničiť všetky úžasné účinky medu.
Príprava
Vodu necháme zovrieť na 100°C, zalejeme sypaný čaj (1-2 čajové lyžičky na 2dcl) a necháme lúhovať 8-10 minút.
Myslite prosím na to, že čaj má najlepší účinok vtedy, keď sa pije ešte horúci, alebo mierne teplý. V kombinácii s vhodnou stravou (v závislosti od vášho problému) sa môžete čoskoro tešiť na priaznivé účinky.