Správna príprava čaju

Správna príprava čaju

 Hovorí sa, že nikdy nie je zlý čas na dobrý čaj. Aký je to ten “dobrý čaj”? Charakterizuje ho predsa jeho vyvážená chuť!

Ak si pri príprave čaju často hovoríš, že by si už konečne chcel/a vedieť, ako sa správne pripravujú jednotlivé druhy a prečo to tak je, potom je tento článok presne pre teba!

IMG_5154

 Bylinkový čaj

 Na rozdiel od iných druhov čajov, ako sú napríklad zelený či biely čaj, tie bylinkové sa pripravujú oveľa jednoduchšie. Bez ohľadu na to, aký bylinkový čaj si ideš uvariť, snaž sa urobiť nasledovné:

  • Vždy naplň kanvicu čerstvou vodou, nepreváraj tú istú vodu niekoľkokrát (kvôli optimálnej hladine kyslíka)
  • Predhrej svoj hrnček tak, že doň naleješ horúcu vodu a po chvíľke vyleješ
  • Použi aspoň 1-2 čajové lyžičky (nie bezdôvodne jej hovoríme “čajová” :) čajovej zmesi na 1 šálku, alebo ešte o niečo viac pri zmesiach, ktoré majú väčšie nadýchané lístky. Vždy sleduj odporúčané dávkovanie na obale.
  • Prilej 100°C vodu a ak čaj pripravuješ v hrnčeku, prikri pokrievkou alebo malou podšálkou
  • Nechaj lúhovať ideálne 6-7 minút
  • Vyberieš čaj a pomaly piješ, aby si sa nepopálil/la:)

Teplota bylinkových čajov

  • Kamilka – 100°C na 5 minút, 1-2 čajové lyžičky
  • Mäta – 100°C na 5 minút, 1-1 ½ čajovej lyžičky
  • Lipové kvety– 100°C na 10 minút, 1 čajová lyžička
  • Šípky– 100°C na 10-15 minút, 1-2 čajové lyžičky
  • Ibištek– 100°C na 5-10 minút, 1-2 čajové lyžičky kvetov, v závislosti od veľkosti

AdobeStock_279842562M

Prečo prikrývať šálku?

Ak poznáš odpoveď na túto otázku, určite poznáš aj metódu prípravy čaju tzv. zápar. Tento spôsob prípravy bylinných čajov je najbežnejší. Časti rastlín (najčastejšie kvety a listy) sa “zaparia” resp. zalejú horúcou vodou, prikryjú sa na určitý čas (v závislosti od byliny) a nechajú sa lúhovať. Šálku alebo džbán prikri, pretože prchavé vonné silice by mohli spolu s parou uniknúť. Takýmto spôsobom na pokrievke skondenzujú a stečú späť do šálky či džbánu, v ktorom čaj pripravuješ. Praktickým pomocníkom môže byť náš Veselý hrnček s pokrievkou.

IMG_2283

Skladovanie bylinkového čaju

Bylinky zo samozberu by si mal spotrebovať do ďalšej sezóny a skladovať v papierových, alebo látkových vreckách, či v sklenenej uzatvárateľnej nádobe - určite nie v mikroténových sáčkoch.

Na čo si dať pozor

Všetkého veľa škodí a inak to nie je ani pri čajoch. Dlhodobé pitie jedného druhu čaju môže tvojmu telu skôr uškodiť. Jeden druh bylinkového čaju sa odporúča piť najviac dva týždne vkuse, potom by si si mal dať pauzu na niekoľko dní. Ak piješ bylinkové čaje len kvôli chuti, striedaj viaceré druhy. Ak si teda nechceš zaťažiť obličky a pečeň niektorými toxickými látkami v bylinkách, pi veľa vody a striedaj bylinky.

 Ako pripraviť “cold brew” čaj

Cold brew je pomalý a jemný proces, pri ktorom sa čaj lúhuje vo vode celé hodiny v chladničke. Robí sa tak absolútne najlepší a najjednoduchší ľadový čaj.

Bylinkové čaje sú skvelé aj na takúto prípravu za studena, pretože na tom nemáš v podstate, čo pokaziť. Trošku náročnejšie je to so zeleným čajom, ktorý môže chutiť horskasto, ak sa nepostupuje presne podľa návodu k vybranému druhu zeleného čaju.

Opäť budeš potrebovať džbán alebo sklenenú kanvicu a svoj obľúbený bylinkový čaj. Odporúčame použiť 1-2 lyžice čaju na 1,5 litrový džbán.

  • Vyber si veľkú sklenenú kanvicu alebo džbán
  • Pridaj 1-2 lyžice čajových lístkov
  • Zalej vlažnou alebo studenou vodou
  • Prikri vekom kvôli ochrane pred pachmi v chladničke
  • Vlož do chladničky aspoň na 10-12 hodín
  • Servíruj a spotrebuj do 24 hodín :)

 foto18 joga

Zelený čaj a čierny čaj

Oba, zelený aj čierny čaj, pochádzajú z tej istej čajovej rastliny Camellia Sinensis a farebný rozdiel závisí práve od spôsobu prípravy čaju. Pri výrobe čierneho čaju sa listy zbierajú a drvia alebo rolujú, pričom počas tejto doby dochádza k prirodzenej oxidácii a farba listov stmavne. Naopak, na prípravu zeleného čaju sa listy zbierajú a potom rýchlo sušia teplom. To zabraňuje oxidácii a listy si tak môžu zachovať svetlozelenú farbu. Čo sa týka kofeínu resp. teínu, čierny čaj ho obsahuje viac ako zelený. Avšak, jeho hladinu vieme ovplyvniť aj dĺžkou lúhovania - čím dlhšie čaj lúhujeme, tým viac teínu bude obsahovať.

Ako si pripravíš dokonalú šálku zeleného a čierneho čaju

Čaj je veľmi osobná vec a myslíme si, že by si si mal robiť čaj tak, ako ho máš najradšej. Pokús sa vodu neprevariť, pretože to ovplyvňuje jej chuť a predtým než vložíš čaj do vody, nechaj ju chvíľku vychladnúť. Lístky zeleného čaju sú jemné a ak ich priamo zaleješ vriacou horúcou vodou, môžu sa opariť a čaj zhorknúť. Čo sa týka doby lúhovania, každý zelený čaj je mierne odlišný a načasovanie sa bude líšiť podľa tvojich osobných preferencií, vo všeobecnosti však odporúčame 1-3 minúty a teplotu vody 80°C. Ak si chceš zaistiť príjemnú sladkú chuť svojho čaju, čaj Super deň má ešte sladší nádych, keďže sa v zmesi nachádza aj škoricové drievko. Pri príprave čierneho čaju ho nechaj lúhovať 3-5 minút. Po prvých 3 minútach ho ochutnávaj každých 30 sekúnd, aby si si našiel svoju preferovanú príchuť.

zel_1

Ako na to?

  • Použi čerstvú studenú vodu na varenie a nechaj zovrieť na 80°C
  • Vlož čajové lístky (zeleného alebo čierneho čaju) a premiešaj aby sa lepšie uvoľnila chuť a vôňa
  • Zelený či čierny čaj lúhuješ 3-5 minút (podľa vlastnej chuti)

 Môžeme pridať mlieko do čaju?

Zelený čaj to jednoducho nepotrebuje a úplne tradične sa ani nikdy nepil s mliekom. V skutočnosti bolo pridávanie mlieka do čierneho čaju v Británii praxou len od konca 19. storočia, keď čajové zmesi začali byť chuťovo veľmi trpké. Kedysi malo mlieko slúžiť aj ako ochrana proti prasknutiu jemných porcelánových šálok, mlieko ochladilo horúcu vodu a vzácne porcelánové šálky sa uchovali bez vážnejších následkov. V súčasnosti sa štandardný čaj mieša špeciálne, tak aby bol dostatočne silný a zniesol aj mlieko. Pre porovnanie, zelené čaje sú tak ľahké a jemné, že keď sa lúhujú pri vhodnej teplote a nie príliš dlho, mali by byť osviežujúce a lahodné s jemnou pretrvávajúcou sladkosťou a bez horkosti.

 cajove latte

Náš tip:

S klasickou rýchlovarnou kanvicou nikdy nič nepokazíš, ale po známom “kliknutí”, keď je voda prevarená, budeš musieť nechať vodu ešte na 1-2 minúty vychladnúť.

Niektoré vyššie rady rýchlovarných kanvíc privedú vodu už na špecifickú presnú teplotu.

Ovocné čaje

Ovocný čaj sa radí medzi “nepravé čaje”, keďže obsahuje kúsky ovocia a nie čajové lístky. Nuž, kto by ho však nemal rád, veď ovocie plné chuti si vychutná každý.

Ovocný čaj lúhujeme po dobu 10 minút v 100°C vode. Kúsky ovocia potrebujú čas, aby nabobtnali a uvoľnili všetky chute a vitamíny. Kvalitný ovocný čaj je možné zaliať dvakrát. Dĺžka lúhovania pri druhom zaliatí je 1.5 násobok odporúčanej doby lúhovania. Keď sa však voda uvarí, nechaj ju v kanvici na sekundu alebo dve vychladnúť. Vyhneš sa tak tomu, že si v šálke nájdeš usadeniny vodného kameňa z čajových či rýchlovarných kanvíc.

Ak máš chuť na výraznú ovocnú kombináciu ozvláštnenú o exotickú guaranu, určite vyskúšaj  čaj Moja láska. Okrem vitamínov K,C a E pôsobí priaznivo aj na trávenie vďaka mäte priepornej.

A už si chutnal zeleninu v čaji? Že nie? Tak to musíš skúsiť našu Ovocnú vílu, v ktorej môžeš nájsť kúsky mrkvy a aj kvety slnečnice. Hmm a tá vôňa!

 Ako raz povedal William E. Gladstone „Ak vám je zima, čaj vás zohreje. Ak vám je teplo, čaj vás ochladí. Ak ste smutný, čaj vás povzbudí. Ak ste rozčúlený, čaj vás upokojí.” Či už potrebujete zahriať alebo ochladiť nezabudnite na naše rady pre dokonale pripravený čaj. :)

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien