Tajomstvá Čierneho Čaju

Tajomstvá čierneho čaju

Vedel si, že najviac konzumovaným čajom po celom svete je práve čierny čaj? Pôvodne sa využíval pre jeho liečebné účely, detoxikáciu a často sa skôr žuval, než pil z krásneho čínskeho porcelánu. Ak si aj Ty rád vychutnávaš čierny čaj zo svojej obľúbenej šálky, poď si prečítať niečo viac o tomto vzácnom nápoji.

 Z čoho sa vyrába?

Poďme úplne od základov. Čierny čaj sa vyrába z listov čajovníka nazývaného Camellia sinensis. Je to rovnaká rastlina, ktorá sa používa aj na výrobu bieleho čaju, zeleného čaju a čaju Oolong (niečo medzi zeleným a čiernym čajom). Rozdiel medzi nimi je len v dĺžke pôsobenia oxidácie, ktorá samozrejme ovplyvňuje chuť a “farbu” čaju.  Na výrobu čierneho čaju sa používajú dve hlavné odrody tejto rastliny. Ide o čínske odrody rastliny Assamese s menšími listami a väčšími listami. Všeobecne sa však na získavanie čierneho čaju používajú skôr veľké listy z odrody Assamese.

Ak si niekedy pri svojom čajovom rituáli mal filozofickú chvíľku a premýšľal si, prečo je ten čierny čaj vlastne čierny, je to preto, že sa sušenie listov necháva zájsť do procesu oxidácie, až kým nezčernejú. V porovnaní s inými druhmi čaju je čierny čaj najviac oxidovaný.

 IMG_6002

Šampanské medzi čajmi

Čaj Darjeeling sa častokrát prezýva ako “šampanské medzi čajmi”, a to najmä pre jeho jemnú vôňu pižma, muškátového orechu, zrelého ovocia a jantárovú farbu. Táto konkrétna odroda sa považuje za najlepšiu z najlepších.

V Himalájach je dokonalá klíma pre pestovanie Camellie sinensis, samotný zber je však veľmi náročný. Aby sa mohli zbierať listy Darjeelingu, musia zberači bojovať proti chladu, strmému terénu, hmle a silným dažďom. Tieto podmienky sa odrážajú aj na jeho vyššej cene. Mnoho produktov balených pod názvom Darjeeling je v skutočnosti zmesou tohto druhu s oveľa lacnejšou odrodou, takže pri nakupovaní musíš byť opatrný a prečítať si popis na obale.

Pri názve nastala chyba

Čierny čaj, ako sa nazýva na západe, v skutočnosti predstavuje názov tých čajov, ktoré boli fermentované. Čierny čaj má však po zaliatí vodou výraznú červenú farbu. No a keďže Čína je “matkou” všetkých čajov, “čierny” čaj je tu v skutočnosti známy ako červený čaj, alebo v čínskom preklade „Hong Cha“, pričom „hong“ znamená v skutočnosti červený a nie čierny. Skutočnými čiernymi čajmi, ktoré sa v Číne uznávajú, sú čaje fermentované po stáročia. Je to rovnaký proces ako pri dobrom víne - čím staršie, tým lepšie.

Ako tento zmätok v súvislosti s čiernym čajom vlastne vznikol? Je to zmätok ešte z histórie. Príbeh siaha až do 17. storočia, keď holandskí a britskí obchodníci pri hľadaní tovaru zistili, že niektoré čajové lístky boli tmavšie ako zvyčajné lístky zeleného čaju, na ktoré boli do tej doby zvyknutí. Prirodzene ho teda pomenovali „čierny čaj“ bez toho, aby sa vôbec nejako zaujímali o jeho pôvodný názov v čínštine. Pravdepodobne nemali ani tušenia, že slovíčko „hong“ má v skutočnosti niečo s červenou farbou.

IMG_5966

Škodí, alebo prospieva?

Už si niekedy počul ľudí kritizovať pitie kofeínových nápojov, ako je čaj alebo káva? Samozrejme, že všetkého veľa škodí, ale dať si denne 1-2 šálky čierneho čaju nemusí mať vôbec negatívne následky - práve naopak. Čierny čaj prináša mnoho benefitov, pozrime sa na tie najblahodárnejšie z nich.

Ústna dutina

Štúdie naznačujú, že čierny čaj znižuje tvorbu zubných povlakov a zabraňuje množeniu baktérií, ktoré spôsobujú tvorbu zubného kazu. Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v čiernom čaji, zabíjajú a ničia baktérie spôsobujúce zápaly, takisto bránia rastu bakteriálnych enzýmov, ktoré vytvárajú lepkavý materiál, a z ktorého sa neskôr stáva zubný povlak.

Antioxidanty

To, že čierny čaj obsahuje antioxidanty, si asi vedel. Vedel si ale, že tieto antioxidanty sa líšia od tých, ktoré sú získavané z ovocia a zeleniny, a preto môžu ako súčasť tvojej stravy poskytovať ďalšie iné výhody prospešné pre zdravý životný štýl?

Rakovina

Na to, aby sme mohli tvrdiť, že vďaka čiernemu čaju znižujeme možnosť dostať rakovinu, je potrebných oveľa viac výskumov, no niektoré výskumy v priebehu rokov naznačujú, že antioxidanty ako polyfenol a katechíny v čaji môžu pomôcť predchádzať niektorým typom rakoviny. Predpokladá sa, že ženy, ktoré pijú čierny čaj pravidelne, majú nižšiu šancu dostať rakovinu vaječníkov ako ostatné ženy.

Imunita

Čierny čaj obsahuje alkylamínové antigény, ktoré pomáhajú posilňovať našu imunitnú reakciu. Pitie čierneho čaju nám pomáha bojovať proti vírusom, a preto nás chráni pred chrípkou, žalúdočnou chrípkou a inými bežne vyskytujúcimi sa vírusmi v každodennom živote.

Ako ho rád piješ Ty?

Horúci, ľadový, s mliekom alebo citrónom, s medom či s cukrom? Existuje toľko rôznych druhov a spôsobov, ako si pripraviť dokonalý čierny čaj, tak neváhaj a vyskúšaj aj Ty nové spôsoby prípravy, ktoré sa Ti možno doteraz nezdali až tak “pochuti”. Chuťové poháriky sa vekom menia, možno budeš prekvapený, že si si práve našiel úplne nový spôsob vychutnávania si čaju. O tomto obľúbenom nápoji si sa už toho dnes veľa naučil, na čo teda čakať? Uvariť, naliať a vychutnávať! :)

 

 

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien