Škorica v čaji

Čo dokáže škorica v čaji?

 Aj ty poznáš škoricu tak maximálne v súvislosti s Vianocami, či posýpkou na cappuccine? Je načase rozšíriť si obzory! Vieš, že existujú dva druhy škorice, alebo že ti škorica pomôže pri zmiernení kašľu? Toto a mnoho iného sa dozvieš, keď budeš čítať ďalej.

 O škorici

 Škorica, prezývaná aj cejlónska škorica, je huňatý vždyzelený 7 metrový strom a práve z jeho vnútornej kôry sa vyrába voňavé korenie s teplou sladkou chuťou. Pôvodom škorice je Srí Lanka (predtým nazývaný Cejlón), avšak rastie na stromoch v rôznych častiach sveta vrátane Číny a Vietnamu. To, že sa používa na dochutenie jedál, nápojov či cukroviniek ti už ale hovoriť určite nemusíme. :)

 Ako sa vyrába škorica?

 Častokrát sa stáva, že ľuďom unikajú úplne základné informácie o známych potravinách, ako napríklad o škorici. Vedeli ste, že sa ročne vyrobí okolo 30 000 ton škorice? Celkom dosť, však? Alebo, že pri zbere korenia sú hlavnými časťami použitej rastliny kôra a listy? Škoricovník sa pestuje tak, že sa strom nechá rásť po dobu dvoch rokov a potom sa kopí, čo znamená, že sa odrežú stonky na úrovni zeme. Nasledujúci rok sa z koreňov vytvorí asi tucet nových výhonkov, ktoré nahradia tie, ktoré boli odrezané.

 Bojovník so zápalmi

Zápal môže spôsobiť v našom tele poriadnu “šarapatu” a to v mnohých rôznych formách. Od bolesti a podráždenia až po vážnejšie chronické stavy. Upokoj svoje telo a relaxuj so šálkou škoricového čaju, ktorý pôsobí protizápalovo.

 foto18 joga

Zrýchli svoj metabolizmus

 Škorica nie je žiadny zázračný liek na chudnutie, ale zaradenie škoricového čaju do tvojho jedálnička naštartuje tvoj metabolizmus na celý deň. Škorica obsahuje mangán, ktorý pomáha nášmu telu metabolizovať bielkoviny a sacharidy. Ak do svojho obľúbeného čaju pridáš jednu čajovú lyžičku mletej škorice, získaš 20% dennej hodnoty mangánu! Takže, čo tak začať ráno už s dokonale namiešaným čajom lásky, ktorý obsahuje škoricu?

 Škorica oslabuje niektoré negatívne účinky jedál s vysokým obsahom tuku, rovnako znižuje množstvo cukru v krvi. Tým pádom môže pomôcť aj pri chudnutí, i keď sama o sebe to nedokáže. Bez pohybu a úpravy stravy to, žiaľ, nepôjde. :)

Svieži dych bez žuvačky

Rovnaké antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu posilniť tvoju imunitu, môžu tiež odstrániť baktérie, ktoré spôsobujú zápach z úst. Na osvieženie dychu stačí každodenné pitie čaju so škoricou. Skúsiť to môžeš s naším čajom šťastia, ktorý ťa navyše rozhýbe vďaka exotickej marakuji a citrónovej tráve.

 IMG_0770

Ako si spraviť vlastný škoricový čaj?

Chcel by si si vyrobiť svoj domáci škoricový čaj? Neboj sa, je to veľmi jednoduché. Ak máš rád svoj čaj štipľavejší, zamiešaj do svojej rannej šálky jednu celú čajovú lyžičku mletej škorice a zažiješ jej úžasné benefity pre zdravie. Ak preferuješ skôr  jemnejšiu chuť, ktorá ale stále obsahuje dostatočné množstvo “zdravia”, jednoducho vylúhuj celú tyčinku škorice a po 2 minútach ju vyber. 

Vedeli ste, že...kedysi bola škorica najmenej 15-krát drahšia ako striebro?

Kedysi – keď sa tu hovorilo o prvom storočí nášho letopočtu – mala škorica, najmä v Ríme, veľmi vysokú cenu. Vzhľadom na vysoký dopyt a nízku ponuku bol považovaný za vzácny tovar. Akonáhle sa začalo viac cestovať do zahraničia, korenie sa stalo dostupnejším, a teda aj cenovo dostupnejším.


AdobeStock_126827012 (1) 

 Existujú 2 druhy škorice

 V skutočnosti existujú dva druhy škorice, no a ako to už väčšinou býva, ten bežnejšie dostupný druh je zároveň aj ten menej kvalitný. Napríklad takí Američania sú zvyknutí na odrodu „Cassia“, keďže škoricu dovážajú najmä z Indonézie a Číny, napriek tomu, že práve škoricovník „cejlónsky“ (zo Srí Lanky, Madagaskaru a Seychel) sa považuje za originálnu škoricu. Odlišujú sa vôňou. Cejlónska škorica má jemnejšiu sladšiu vôňu, pričom škorica “Cassia” má drevitejšiu ostrejšiu vôňu. Kľúčovým rozdielom medzi týmito dvomi druhmi je však ten, že odroda “Cassia” obsahuje oveľa viac kumarínu ako tá “cejlónska”. A že čo to je ten kumarín? Kumarín je toxická chemická zlúčenina, ktorá pri konzumácii škorice vo veľkých množstvách môže škodiť zdraviu. Ochutnaj náš čaj Tajomstvo Madagaskaru, v ktorom objavíš zelené maté v objatí príjemných hrejivých chutí škorice, kardamónu či feniklu.

  Jeseň a zima sú obdobím ako stvoreným pre orientálnu chuť škorice. Či už sa rozhodneš upiecť koláč so škoricou, alebo si jednu lyžičku prihodiť do čaju, určite neoľutuješ. Škorica ti pomôže odstrániť infekcie, pomôže pri nevoľnosti, odstráni bolesť kĺbov a svalov, zníži cholesterol a mnoho iného! Tak načo čakať? Keď už nie kvôli zdravotným benefitom, tak kvôli tej sýtej chuti áno!

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien