Sáčkový vs sypaný čaj

Sáčkový vs sypaný čaj

Bolo toho už viac, čo sa popísalo o tom, prečo je sypaný čaj (alebo čaj z celých listov) lepší ako sáčkový a naopak. Aj keď niektoré reči sú sčasti pravdivé, väčšina z nich pozostáva z príliš všeobecných informácií. My ti prezradíme viac o týchto rozdieloch, aj o tom, ako by sa mal čaj pripravovať a na čo si dať pozor pri jeho kúpe. Pohodlne sa usaď - začíname!

sypany-vs-sackovy

 Z čoho vlastne pochádza čaj?

Začneme pekne po poriadku. Väčšinou, keď sa ľudia bavia o čaji, hovoria o listoch rastliny Camellia sinensis, vždyzelenom kríku z Ázie. Z tejto rastliny pochádzajú aj bohaté čierne čaje ako napríklad Orange Pekoe a Earl Grey. Prémiový čínsky či japonský čaj pochádza takisto z Camellie sinensis. No a možno ťa prekvapí, že z tejto “super-rastliny” pochádzajú aj iné úžasné čaje, o ktorých si možno ešte ani nepočul, ako napríklad vynikajúci biely čaj, pevne zrolovaný oolong či zemitý pu’erh.

 Pre nás sa však čajový svet nekončí len pri rastline Camellia sinensis. Radi používame aj iné úžasné rastlinky, bylinky, ovocie a zeleninu, ktoré kombinujeme do voňavých zmesí s dokonale vyváženou chuťou. 

sypany

Sáčkové čaje

Kto doma nemá klasický čierny sáčkový čaj, ako keby ani nebol, však? Možno by si mal vedieť o tom, čo všetko môže obsahovať.

Klasické sáčkové čaje sa totiž vyrábajú priemyselne a kým sa k tebe dostanú, môžu byť v sklade alebo na poličke čakať celkom dlho.

Rozdielov medzi sypaným čajom a klasickými sáčkovými čajmi je naozaj mnoho. Čajové listy, ktoré sa totiž nachádzajú vo väčšine vrecúšok, sú častokrát iba zvyšným prachom polámaných čajových listov, ktorý vznikol pri procese spracovania. Navyše, jemne narušené čajové listy strácajú väčšinu éterických olejov a arómu a o tento pôžitok predsa nechceme pri pití čaju prísť. Keď sa lúhujú, uvoľňujú viac trieslovín (tanínov) ako čaj z celých listov, čo má za následok horkastú chuť tvojho vylúhovaného čaju. (pozn.red. triesloviny sú rastlinné polyfenolické zlúčeniny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kôre stromu, čaji, ovocí a listoch rastlín. Niekedy sa im pripisuje vlastnosť spúšťania migrény).

 Materiál, tvar a veľkosť samotných čajových vrecúšok sú tiež dôležitými faktormi. Väčšina čajových sáčkov obmedzuje vývin čajových lístkov, bráni ich rozvíjaniu plnej chuti a vône, alebo lístky sparí. Ideálnym tvarom je pyramídka, ktorá dáva čajovej zmesi dostatočne veľký priestor na lúhovanie. 

 Sypané čaje

Sypaný čaj má tú výhodu, že už na prvý pohľad vidíš jeho zloženie – čajové lístky. Zvyčajne, čím väčšie lístky, tým kvalitnejší čaj. Ako sme už spomínali vyššie, nápoj zo sypaného čaju býva oveľa chutnejší a aromatickejší. Trošku zložitejšia príprava sa v tomto prípade určite oplatí. Pokiaľ kupuješ sáčkové čaje, väčšinou  nemáš absolútne žiadnu kontrolu nad čerstvosťou čaju a jeho zložením. Nevidíš, ako veľmi je zmes v sáčku vysušená až občas pôsobí ako prach. V prípade sypaného čaju všetky tieto negatíva odpadajú. Čaje sú balené vákuovo, vo vzduchotesných plechovkách, alebo v uzatvárateľných zipových sáčkoch, čo zaručuje uchovanie kvality a čerstvosti.

pyramidky

 Nenechaj sa oklamať

Ráno sa zobudíš, začneš si variť vodu na svoj obľúbený čaj, o chvíľu ho už zalievaš,  vidíš, ako sa jeho hnedkastá či červená farba začína rozliehať po celej šálke a tešíš sa, ako si z neho odpiješ a naštartuješ svoj úspešný deň. Aj takto možno vyzerá tvoj čajový rituál. Daj si však pozor, pretože niektorí výrobcovia sáčkových čajov používajú namiesto kvalitného čaju umelé farbivá. Vieš si to však overiť aj doma. Ako? Stačí, ak ponoríš vrecúško s čajom do studenej vody a ak sa voda začne ihneď sfarbovať dohneda, je jasné, že čaj obsahuje farbivá. Ešte lepším experimentom je prestrihnutie sáčku. Skús to a pozri sa, čo sa ti z neho vysypalo. Prach, rozdrvené bylinky a v najhoršom prípade aj granulky, ktoré tvoj nápoj majú zafarbiť a ochutiť.

Iní výrobcovia používajú namiesto ovocia chemické aromatizátory, čo ale znamená, že sa určite nejedná o kvalitný čaj. Takýto spôsob umelého dochucovania vedie k páleniu na jazyku a v žiadnom prípade nie je vhodný pre alergikov.

Dôležitú úlohu zohráva aj materiál, z ktorého je čajový sáčok vyrobený. Zatiaľ čo hodvábny nenaruší chuť, papierový sáčok ju môže pokaziť nežiadúcimi látkami. Na našom trhu sú dostupné kvalitné sáčkové čaje, ktoré sa svojou chuťou a vôňou vyrovnajú čajom sypaným. Najlepším riešením je však sypaný čaj naporcovaný v pyramídkach. Dopraješ si tak kvalitu sypaného čaju, avšak neprídeš o komfort, ktorý ti sáčkový čaj poskytoval. 

sack a syp

 Ako si správne pripraviť čaj?

Okrem kovového sitka, šálky a lyžičky, nebudeš potrebovať žiadne netradičné pomôcky. Toto je najrozšírenejšia príprava čaju v Európe:

Voda na prípravu čaju by nemala byť príliš tvrdá, ale mala by byť čerstvá, studená a neprevarená. Nemala by sa variť viac ako 2 minúty a nádoby na čaj by nemali byť kovové. Na jednu šálku sa používa jedna čajová lyžička čaju (pri príprave v kanvici o jednu až dve lyžičku naviac). Keď už raz čaj vylúhuješ, viac ho nepoužívaj na prípravu ďalšieho čaju. Výnimkou je zelený čaj a všetky zmesi ovocných čajov, ktoré môžeš zaliať dvakrát, avšak doporučujeme dobu lúhovania predĺžiť o polovicu.  Čo sa všeobecne týka dĺžky lúhovania, každý čaj si žiada na lúhovanie inú dobu. Ovocný čaj potrebuje 8-10 minút, bylinkový a ajurvédsky čaj by sa nemal lúhovať viac ako 7 minút, zelenému čaju stačia 3 minúty.  

 Príprava nápoja zo sypaného čaju sa môže na prvý pohľad zdať príliš komplikovaná a zdĺhavá, však? Nenechaj sa ale odradiť! Hneď, ako okúsiš tú sýtu chuť a arómu kvalitného čaju, nebudeš určite ľutovať, že si sa príprave venoval o čosi dlhšie. Bude to Tvoj každodenný rituál, na ktorý sa budeš vždy tešiť.

  

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien