Prečo vymeniť kávu za čaj

Prečo vymeniť kávu za čaj

Oboje, káva aj čaj, majú svoje výhody i nevýhody a niekedy je naozaj ťažké rozhodnúť sa, čo je pre nás prospešnejšie. Asi hovoríme za väčšinu z nás, keď povieme, že rozhodujúca je najmä chuť. Kto by predsa pil to, čo mu nechutí, však? :) Už od nepamäti sa diskutuje o výhodách týchto dvoch nápojov. Je úplne bežné, že mnoho ľudí pije tieto nápoje v nadmerných dávkach, a preto už nedokážu posúdiť výhody ani vedľajšie účinky.

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov, pokiaľ ide o revitalizáciu tela. Čaj je však po stáročia láskou a denným rituálom mnohých ľudí. Poďme sa teda pozrieť, v čom je čaj lepší ako káva.

Energia pre telo

Hovorí sa, že káva má viac kofeínu ako čaj. To však nie je úplne pravda. Čaj obsahuje rovnaké množstvo kofeínu ako káva (rovnaké porcie). Ich vlastnosti však ovplyvňujú telo odlišne. 

Vieš, čo sa deje s tvojím telom po vypití pár šálok kávy? Začína to veľkou dávkou energie a pokračuje to takto:

  • Tvoja myseľ začne pracovať na plné obrátky
  • Tvoje srdce začne búšiť ako o závod
  • Bez príčiny pocítiš silnú úzkosť
  • Zrazu máš pocit, že nie si tak sústredený, ako si si myslel, že budeš

A potom nastane rýchly spád, cítiš sa vyčerpaný, no nechce sa ti zaspať.

Káva jednoducho zníži tvoju energetickú hladinu tak rýchlo, ako ju zdvihne. Zatiaľ čo čaj tvoje telo omladzuje zvnútra a má naň dlhodobý účinok. Udržuje tvoju psychickú pohodu v normále a prináša mnoho zdravotných benefitov. A navyše, svojím širokým spektrom príchutí ťa ani tak skoro neprestane baviť.

kavacaj

Ranný rituál na lačný žalúdok

Keďže káva nám zvyšuje tlak a zrýchľuje metabolizmus, naše srdce ide po obrovskej šálke kávy ako o závod. Netreba zabúdať, že káva ovplyvňuje aj náš tráviaci systém. Ak si dáš kávu na lačný žalúdok, môžeš byť podráždený a nervózny. Ak si ten typ človeka, ktorý ráno nikdy raňajky nestíha, pozor na veľké množstvá kávy nalačno, kyselina či zažívacie problémy nie sú nič príjemné. Naopak, bylinné čaje ráno po zobudení pôsobia na naše telo blahodárne a prečisťujúco a sú priam ideálne ako ranný rituál.

Zdroj antioxidantov

Čaj je dobrým zdrojom antioxidantov, ktorý chráni telo pred chorobami a vďaka nemu sa cítime svieži a zdraví. Či už je to čaj, zelený, čierny alebo biely, všetky sú rovnako bohaté na antioxidanty a to z nich robí skvelý nakopávač metabolizmu. Navyše, čaj neobsahuje žiadne kalórie, takže ti pomôže zostať fit a zlepší celkové fungovanie tela.

Čaj uvoľňuje svaly

Pri pití čaju sa v tele uvoľňuje hladké svalstvo, a to najmä pri pití čaju Matcha (vysokokvalitný Japonský zelený čaj). Je to skvelý účinok, ktorý podporuje tok krvi a uvoľňuje jeho protizápalové vlastnosti do tvojho krvného obehu. Zjednodušene povedané, pomáha ti udržať pokoj. Čaj tiež rozširuje svaly dýchacej trubice a pomáha tak ľahšiemu dýchaniu.

 kavacajj

Čaj obsahuje L-Theanín

L-Theanín je silná aminokyselina, ktorá má schopnosť znižovať stres. Znižuje tvoje fyzické aj duševné napätie. Vo veľa výskumoch bolo dokázané, že L-theanín podporuje sústredenie sa a celkovú koncentráciu bez známeho intenzívneho pocitu nervozity, ktorý je bežný pre energetické nápoje. L-Theanín má dokonca rovnaké účinky pokoja a pohody, ako môžeš dosiahnuť pri meditácii. To znamená, že môžeš byť sústredený a zrelaxovaný naraz.

Vedel si, že L-theanín užívaný spolu s kofeínom ponúka oveľa silnejšie účinky, ako keď sú úžívané samostatne? Táto kombinácia zaručuje zvýšený výkon, zníženie únavy a psychickej únavy, rovnako ako zvýšenú ostražitosť.

Zdravie srdca

Pitie kávy aj čaju je spojené so znížením kardiovaskulárnych chorôb. Holandský výskum z roku 2010 dokazuje, že pitím viac ako šiestich šálok čaju denne sa riziko srdcových chorôb zníži o 36 % v porovnaní s tými, ktorí pijú menej ako jednu šálku čaju denne. Na druhej strane, kávičkári majú o 20% nižšie riziko srdcových chorôb. Človek musí poznať aj svoju toleranciu voči kofeínu, pretože príliš veľa kofeínu môže naše telo negatívne ovplyvniť. Neodporúča sa konzumovať viac ako 400 mg kofeínu denne, pretože u ľudí môže dôjsť k narušeniu spánku.

Chudnutie

Veľa fitness časopisov tvrdí, že čierna káva je základom diétneho režimu, pretože ti môže efektívne pomôcť pri spaľovaní tukov. To však nie je celkom pravda, pretože z viacerých štúdií vyplýva, že hladina cukru v krvi zdravého človeka sa nezvyšuje po jedle s vysokým obsahom tukov, ale po konzumácii tučného jedla a kofeínovej kávy, a to tak, že sa tento bod zdvojnásobí, čo predstavuje riziko diabetesu. Naopak, existuje veľa malých štúdií, ktoré naznačujú, že zelený čaj je najlepšou voľbou pri znižovaní hmotnosti a rovnováhy v metabolizme

Zníženie cholesterolu

Pri extrakcii kávy dochádza k postupnému vylučovaniu látky, ktorá sa nazýva cafestol. Ide o látku, ktorá v ľudskom organizme napomáha zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi. Mnoho ľudí pije espresso, pretože si myslia, že je to nefiltrovaná káva. Ak máš problémy s cholesterolom, skús prejsť radšej na čaj a tvoj cholesterol sa určite zlepší. Nenechaj si ujsť skvelý zdravotný prínos zeleného čaju.

Lepší spánok

Už pre teba asi nebude žiadnou novinkou, že keďže káva obsahuje viac kofeínu ako čaj, v noci lepšie spíš, keď si uvaríš voňavý bylinkový čaj. Kofeín prispieva k nepokoju a nespavosti, takže ak máš problémy so spánkom, určite siahni po čaji.

 Bolo preukázané, že zlúčeniny obsiahnuté v čaji podporujú ľudský imunitný systém. Niet preto divu, že sa chorým ľuďom odjakživa podávajú rôzne druhy čajov na vyzdravenie a zlepšenie zdravotného stavu. Naše babičky veľmi dobre ovládali aj účinky rôznych bylín a kombinácií prospešných pre náš organizmus. Kľúčovým faktorom je aj v tomto prípade kvalita. Nie všetky sáčkové čaje obsahujú 100% vysokokvalitný čaj, a tak si treba dať záležať na výbere. Na našom eshope môžeš nájsť široký výber kvalitných čajov aj doplnkov na prípravu, aby si sa aj ty mohol doma cítiť ako profesionálny čajový majster. :)

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien