Pripravme si Cold Brew

Pripravme si Cold Brew 

 Pojem Cold brew je u nás známy najmä v spojení s prípravou kávy, no Cold brew čaj nie je o nič horší či menej lahodnejší. Cold-Brew je skvelou alternatívou prípravy čaju, ktorá vám padne vhod najmä v horúcich letných dňoch. Ako vám už anglické slovíčko “cold” napovedá, ide o prípravu, pri ktorej sa čaj zalieva studenou alebo vlažnou vodou a potom sa čajové lístky nechávajú dlhšiu dobu lúhovať.

V čom je rozdiel?

Existujú dva spôsoby, ako si pripraviť ľadový čaj, a to buď ho nechať lúhovať v studenej vode na niekoľko hodín (cold brew), alebo ho pripraviť bežným spôsobom a po uvarení ho nechať vychladnúť (ľadový čaj). Treba však povedať, že oba spôsoby majú svoje výhody aj nevýhody.

 Hlavná výhoda cold brew spočíva v tom, že aj keby ste neodhadli čas lúhovania a teplotu vody, bude vám stále chutiť a nepocítite horkastú chuť.  Áno, je to naozaj tak. Metóda cold brew je veľmi jednoduchá a vytvára vždy jemnú chuť bylín bez uvoľnenia trieslovín. Naopak, nevýhodou sa môže zdať príprava, aj keď je jednoduchšia, zaberie viac času. Ak ste ale typ, ktorý myslí na veci vopred, určite vás poteší, že cold brew si môžete pripraviť niekoľko dní dopredu a potom si ho už len vychutnávať bez zbytočného čakania.

 IMG_3804

Chuť

Mohlo by sa zdať, že chuť ľadového čaju a cold brew je rovnaká, no nie je to tak. Cold brew má jemnú, prirodzene sladkú chuť plnú rôznych príchutí. Keď sa listy lúhujú v horúcej vode, vysoká teplota pomáha extrahovať chute z čaju, ale tiež vylučuje taníny, ktoré vytvárajú už spomínanú horkastú chuť čaju. No keďže vysoká teplota nepatrí do postupu prípravy cold brew, chemický proces sa mení a finálny výluh čaju je sladší a osviežujúcejší. Z chemického hľadiska to znamená, že cold brew nie je horkastý a obsahuje aj menej kofeínu.

 Ľadové čaje sa pripravujú lúhovaním silného čaju v horúcej vode a potom pridaním ľadu, aby sa ochladil. Môžu sa servírovať s citrónom, mätou alebo iným ovocím. Táto metóda má nevýhodu v tom, že keď čaj lúhujete príliš dlho, chutí ako studený trpký čaj nabitý tanínom. Práve z tohto dôvodu sú komerčné fľaškové čaje plné presladených sirupov a umelých príchuťami, aby prekryli horkú chuť. Je lepšie sa im vyhýbať.

 IMG_3858

Naše tipy na skvelý cold brew čaj:

Nebudete potrebovať žiadne špeciálne náčinie iba uzatvárateľnú nádobu s objemom 1 litra (postačí akákoľvek nádoba, okrem kovovej), 4 - 6 gramov čaju (cca 2 polievkové lyžice) a sitko.

Postup

Do nádoby nasypeme svoj čaj, zalejeme ho vlažnou vodou a uložíme na niekoľko hodín do chladničky (pokojne aj na celú noc). Po uplynutí stanoveného času (cca 5-8 hodín) čaj vyberieme z chladničky a zlejeme cez sitko buď do pripravenej nádoby alebo priamo do pohára. Ak sa vám podarilo splniť všetky spomínané kroky prípravy, zostáva vám už len jediné. Vychutnať si váš čerstvý a osviežujúci cold brew čaj. 


Čo sa týka rôznych druhov čaju, každý má svoju odporúčanú dĺžku lúhovania.

Zelený čaj je priam ideálny na lúhovanie, stačia mu 2-4 hodiny. Čím viac čajových lístkov použiješ pri príprave ľadového čaju, tým rýchlejšie sa čaj vylúhuje. Takže pokiaľ chcete svoj ľadový čaj naozaj rýchlo, použite jednoducho viac čajových lístkov. Čajové lístky potom môžete vylúhovať pokojne znovu. Pokiaľ sa ale neponáhľate a chcete čaj lúhovať cez noc, použite čaju zas menej.

Ovocný čaj je takisto možné pripraviť za studena. Tu platí pravidlo, že čím väčšie kúsky ovocia sa v zmesi nachádzajú, tým dlhšie treba čaj lúhovať. Lúhujte  aspoň 4 hodiny, v tomto prípade však pokojne aj celú noc.  

Čierne a biele čaje sa môžu lúhovať 8 a viac hodín. Pokiaľ by ste chceli lúhovať za studena oolong, odporúčame lúhovať tie, ktoré nie sú zrolované do guličiek a to po dĺžku 1-4 hodín. Bylinkové čaje postačí lúhovať 4-8 hodín.

 IMG_5028

Tipy:

- môžete experimentovať s intenzitou chute, a to pridaním buď väčšieho množstva čaju alebo menšieho, čo závisí aj od toho aký kvalitný čaj máte. Ak si zaobstaráte naozaj kvalitný čaj, môžete ho lúhovať aj po druhýkrát a stále dosiahnete kvalitný výluh. Takže, potom ako si spravíte prvý výluh, pridajte viac vody a vložte ho späť do chladničky. Čaj z druhého výluhu bude síce o niečo slabší, ale chuť bude stále veľmi lahodná.

- verzií cold brew či ľadového čaju si viete vymyslieť hneď niekoľko.

Môžete použiť:

  • Čerstvé jahody alebo maliny
  • Broskyne alebo marhule nakrájané na plátky
  • Fialky a iné jedlé kvety
  • Domáci med alebo javorový sirup
  • Plátky citrusov
  • Pre chutné “chai latte” pridajte mlieko podľa vášho výberu

- nemusíte sa báť do cold brew primiešať aj alkohol, trochu džinu s príjemnými letnými bylinkami bude chutiť ako svieži letný drink

- vylepšite si váš cold brew o bylinky, ktoré sú príjemné v lete: mäta, levanduľa, šípka a ruže, medovka, ibištek, šalvia, pepermint

IMG_3899

Japonská metóda

Je tu ešte ďalšia metóda prípravy cold brew čaju, a to tradičná japonská metóda prezývaná Kouridashi. Pri tejto japonskej metóde sa používajú práve kocky ľadu na extrakciu chute čajových lístkov a čím je voda chladnejšia a čím dlhšie sa v nej listy extrahujú, tým je chuť koncentrovanejšia.

Ak by ste chceli doma experimentovať a skúsiť túto nie veľmi známu metódu prípravy čaju, tu je návod:

Začnite naplnením pohára veľkou kockou ľadu, alebo väčším množstvom malých kociek. Pridajte 1-2 čajové lyžičky sypaného čaju (pri tejto metóde odporúčame zelený čaj alebo oolong) a a nechajte odležať na 30-60 minút.

Keď sa ľad roztopí, ochutnajte chuť čajového výluhu a pridajte vodu. Ak je chuť príliš silná môžete pridať aj iné ingrediencie, napr. med, bylinky, citrón, čerstvé jahody a čučoriedky, tak ako aj pri klasickom spôsobe prípravy cold brew.

 Tak ako? Ktorý čaj sa chystáte pripraviť vy? V našej ponuke máme plno čajov vhodných aj ako ľadových. Keď chceš ale zažiť ten najoriginálneší, vyskúšaj nášho piráta :)

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien