Kúzlo Ajurvédy

Ajurvéda 

Možno si už niekedy zažil čaro ajurvédskej medicíny na vlastnej koži, no ak nie, určite si už o Ajurvéde počul aspoň na lekcii jógy alebo od známych. Ajurvéda totiž dokáže vyliečiť takmer každý druh choroby a to bez akýchkoľvek vedľajších účinkov - niektorí ľudia dokonca hovoria, že je to zázrak. Ajurvéda však nie je zázrak, je to odveká matka všetkých medicín. Spolu s jógou do našich končín prinášajú chýbajúcu mentálnu a fyzickú rovnováhu.

Čo je vlastne Ajurvéda?

Ajurvéda je v doslovnom preklade zo sanskritu “veda o živote” a pochádza z Indie. Dôležité je spomenúť, že na rozdiel od modernej medicíny, ktorá sa zameriava na liečbu určitej choroby, ajurvéda berie do úvahy telo ako celok. Vyznáva teóriu, že ak sa chce človek z choroby naozaj vyliečiť, musí pracovať na svojej duši, mysli aj tele, pretože každá choroba má pôvod v psychike. Veľký dôraz sa prikladá strave, životnému štýlu, bylinkám a ako sme vyššie spomínali, jóge, ktorá skutočne človeka uzdravuje aj zvnútra.

IMG_7009


2 základné princípy Ajurvédy 

  1. Myseľ a telo sú neoddeliteľne spojené
  2. Najväčšiu silu na uzdravenie a premenu tela má myseľ 

 

Pitta, Kapha and Váta

Sú to 3 energie, ktoré Ajurvéda rozlišuje v ľudskom tele. Tieto energie ovládajú to, ako naše telo funguje. Každý človek zdedí jedinečnú kombináciu troch dóš, pričom jedna je však zvyčajne silnejšia ako ostatné. 

Stresové situácie alebo rôzne životné udalosti môžu zmeniť rovnováhu energií a spôsobiť zdravotné problémy. Rovnováhu môžeš dosiahnuť pomocou byliniek, rituálmi, staraním sa o svoje telo a myseľ zvnútra aj zvonka.

Váta Dóša (vesmír a vzduch)

Je najmocnejšia zo všetkých troch dóš. Riadi úplne základné telesné funkcie ako napríklad delenie buniek. Ovláda tiež našu myseľ, dýchanie, prietok krvi, funkciu srdca a schopnosť zbaviť sa odpadu črevami. Medzi veci, ktoré ho môžu narušiť, patrí jedenie príliš skoro hneď po jedle, strach, smútok a zdržiavanie sa príliš neskoro, teda ponocovanie.

Pitta Dóša (oheň a voda)

Táto energia riadi naše trávenie, metabolizmus (ako dobre rozložíme jedlo) a určité hormóny, ktoré sú spojené s vašou chuťou do jedla. Veci, ktoré ho môžu narušiť, sú konzumácia kyslých alebo korenených jedál a trávenie príliš veľa času na slnku.


Kapha Dóša (voda a zem)

Táto životná sila riadi rast svalov, silu a stabilitu tela, hmotnosť a imunitný systém. Môžeme ho narušiť spaním počas dňa, jedením priveľa sladkých jedál a jedením alebo pitím vecí, ktoré obsahujú príliš veľa soli alebo vody.


IMG_4729

Ajurvédne ingrediencie

Najbežnejšou a najdôležitejšou zložkou Ajurvédy sú adaptogény alebo byliny a korene, ktoré prirodzene znižujú stres. Adaptogény nám môžu pomôcť ľahšie sa prispôsobiť novým obdobiam, novým stresovým situáciám alebo udalostiam. K najobľúbenejším adaptogénom patrí Ashwagandha alebo indický ženšen, ktorý sa používa na liečbu stresu a zvýšenie výdrže pri cvičení. Výskum ukázal, že môže byť užitočný pri „neurodegeneratívnych ochoreniach, ako sú Parkinsonova, Huntingtonova a Alzheimerova choroba. Tulsi alebo Holy Basil, ďalší dôležitý a široko používaný adaptogén, má chuť podobnú bazalke a mohol by pomôcť pri liečení „chronických ochorení súvisiacich so životným štýlom“ vrátane psychologického stresu, cukrovky a metabolického syndrómu. Sladké drievko je tiež adaptogén a dôležitý koreň, ktorý sa môže použiť pre upokojujúce vlastnosti.

Ďalšími dôležitými ingredienciami, ktoré sa používajú v Ajurvéde sú kardamón, klinček, korenie, kurkuma, moringa, škorica, rasca, chmeľ, haritaki (v staroindickom jazyku znamená “zbavujúci sa všetkých chorôb”) a stovky ďalších bylín, ktoré sa v západných krajinách väčšinou používajú len zriedka.

Aký je to ajurvédsky čaj?

V Ajurvéde sa využíva široké spektrum čajov, pričom každý má svoje výhody. Väčšina čajov je rastlinná, ale môže obsahovať aj pravý čaj (získavaný z Čajovníka čínskeho). Napríklad príprava čaju Chai, alebo známeho lahodného Chai latte je už tak bežná a rozšírená, že si len zriedka uvedomujeme jeho benefity pre naše telo napr. že nás zmes vybraných indických korenín príjemne vnútorne zahreje. 

Ajurvédsky čaj je takmer vždy zmesou rôznych prísad, z ktorých každá má svoje špecifické vlastnosti a dopĺňajú sa tak, aby poskytli relaxáciu, zvýšenú imunitu, detoxikáciu atď. Je zaujímavé, že Ajurvéda neprezentuje jednu bylinu pre jeden problém. Namiesto toho používa osobnejší prístup pri rozhodovaní, ktorá bylina bude mať pre konkrétnu osobu najväčší prínos.

IMG_5291

Zdravotné benefity ajurvédskych bylín

Výhody ajurvédskych čajov sú očividne ohromné a zahŕňajú celý rad blahodárnych účinkov, vrátane zlepšenia kvality života. Každá bylina má svoje opodstatnenie a pozitívne účinky. Napríklad aj vysoký krvný tlak sa môže liečiť zmesou ajurvédskych bylín. Na tento problém sa môže použiť cesnak, ashwagandha a kardamón.

Zmesi, ktoré sa zameriavajú na jednu dóšu sú bezpečným variantom. Napríklad “pitta čaj”, ktorý obsahuje bylinky a chladiace kvety, zmierňuje “oheň” vo forme zápalov, hnevu a stresu. “Kapha čaj” často obsahuje zázvor, upokojujúce a uvoľňujúce bylinky, zatiaľ čo “váta čaj” sa odporúča pre chladné obdobie, najmä v období chrípok a nachladení, dodáva telu silu. Upokojuje ústnu dutinu, hrdlo, hlasivky a chráni horné dýchacie cesty.

Na záver by sme chceli dodať, že Ajurvéda je holistickou metódou liečenia, ktorá nepresadzuje žiadne náboženstvo a nevylučuje postupy klasickej západnej medicíny, ale snaží sa na problémy pozerať z viacerých uhlov a pomáhať vďaka prírodnej sile bylín, korenia a zdravej mysle. Na to aby si sa touto východnou medicínou inšpiroval, nemusíš byť profesionálny jogín ani vegetarián. :)

 

 

 

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien