Doprajme si detox

Detox

Určite si si všimol, že slovo detox je v poslednej dobe často skloňované a spájané s chudnutím, alebo s jarným naštartovaním organizmu. Vďaka sociálnym sieťam sa na nás valí kopec článkov o tom, ako nám ovocné šťavy pomáhajú chudnúť a tiež sa dozvedáme veľa zavádzajúcich informácií. Že aj ty si tomu na chvíľu uveril? Nevadí, poďme si povedať, ako vlastne taký detox funguje a či vďaka nemu môžeme vyzerať lepšie a mladšie. :)

Čo je to detox?

Detoxikácia je proces očistenia, pri ktorom odstraňujeme toxické látky z tela aj mysle. Typická detoxikačná diéta zahŕňa obdobie pôstu, po ktorom nasleduje prísna strava v podobe ovocia, zeleniny, ovocných štiav a vody. Detoxikačná kúra môže zahŕňať aj bylinky a čaje na očistu hrubého čreva. Takúto potrebu očisty ľudia väčšinou pociťujú na konci zimy, keď sa pomaly prebúdzajú z lenivého zimného režimu. Dopadá na nás jarná únava a máme nedostatok energie. Samozrejme, určite sa zhodneme na tom, že v zime nemáme práve chuť na šalát, ktorý máme zapíjať cviklovou šťavou, ale na “bohaté” a sýte jedlá, ktoré nám, bohužiaľ, veľa vitamínov neposkytujú.

 IMG_1610

Sú detoxy efektívne?

Niektorí ľudia tvrdia, že sa počas a po detoxikačných diétach cítia sústredenejší a energickejší. Toto náhle zlepšenie pohody však môže byť spôsobené vylúčením spracovaných potravín a iných nezdravých potravín z tvoho jedálníčka.

Mnoho ľudí však uvádza, že sa počas detoxikačného obdobia cítili veľmi zle a to práve kvôli tomu, že telo bolo zaplavené “toxickými látkami”, ktoré sa postupne vylučovali. Okrem pociťovania jarnej únavy však existujú aj ďalšie príznaky, ktoré nám naznačia, že detox potrebujeme. Sú to najmä problémy so spánkom, tráviace problémy ako zápcha alebo problémy so žlčníkom, nadváha, bolesti hlavy, kožné problémy a ďalšie.

Myslíš si, že teraz je pre teba ten správny čas na detox? Priprav sa, pretože sa budeš musieť rozlúčiť so sladkým mlsaním, mäsom, vínkom večer s priateľmi a všetkými nezdravými potravinami. Skús tieto potraviny nahradiť zeleninou, ovocím a bylinnými čajmi. Čo sa týka dĺžky detoxu, je to veľmi individuálne - treba počúvať vlastné telo, ale zhruba 3-6 dní vie urobiť zázraky.

Inými slovami, hlavným cieľom pri detoxe je snažiť sa svoj tráviaci trakt na niekoľko dní odľahčiť, zásobovať ho tekutinami a dodávať mu potraviny, ktoré aktívne ovplyvňujú funkcie jednotlivých orgánov. Keďže si stále v podstate nalačno, pomáha uvoľňovať pečeň tak, aby z tela odvádzala toxíny, podporuje ich vylučovanie prostredníctvom čriev, obličiek a kože, zlepšuje cirkuláciu krvi a dopĺňa do nášho tela zdravé živiny.

 IMG_2283

Účinky na chudnutie

Bohužiaľ, v tomto odseku pre teba nemáme dobré správy...Napriek tomu, že niektorí ľudia môžu počas detoxu schudnúť a to pomerne rýchlo, väčšinou ide o účinok, ktorý je spôsobený skôr náhlou stratou zásob tekutín a sacharidov. Tieto kilá sa zvyčajne vrátia hneď po nabehnutí do bežného stravovacieho režimu. Určite si už počul o “jojo efekte”, však? :)

Keď sa Tvoja niekoľkodňová očista skončí, pokús sa odolať hriešnym myšlienkam odmeniť sa niečím “dobrým” z najbližšieho fast foodu. Tvoja strava by mala byť ľahká, aby telo nezažilo veľký šok.

Kde sa toxíny ukladajú?

Hrubé črevo sa počas celého života človeka zanáša a upcháva a to práve kvôli zlým kombináciám potravín, nedostatku konzumácie ovocia, zeleniny a vlákniny. Takéto črevo sa po čase, niekedy 20 a viac rokov môže upchať úplne. Samozrejme, keď si hrubé črevo zanesieme toxínmi, spomaľuje sa a ťažšie trávi potraviny, ktoré zjeme.

No a v neposlednom rade, toxíny sa samozrejme ukladajú aj v tuku. Čím viac tuku navyše máme, tým viac sa nám ukladá toxínov. Nuž, bez zdravej stravy a pohybu sa nikam nepohneme. 

 IMG_1559

Bylinky vhodné na detox

Radi by sme ti dali do pozornosti niekoľko byliniek, ktoré sú veľmi prospešné pre funkciu pečene a zbavujú telo toxínov. Takže pekne ráno nalačno si môžeš pripraviť voňavý bylinkový čaj a tvoje telo sa ti určite poďakuje.


Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je jednou z najlepších byliniek chrániacich pečeň. Choroby pečene sa vyskytujú najmä u ľudí so zlou životosprávou (napr. konzumácia veľkého množstva nasýtených mastných kyselín, aditív, či dusičnanov), u alkoholikov a môžu byť spôsobené aj nadmerným užívaním niektorých liekov. To isté platí aj pre detoxikáciu tvojho tela. Užívanie pestrecu pred, počas a po očistení ti môže pomôcť rýchlejšie spracovať toxíny a cítiť sa lepšie.


Koreň púpavy

Ďalšia klasická pečeňová bylina. Koreň púpavy pomáha bezpečne povzbudzovať a vyživovať tráviaci systém a pečeň, aby mohla lepšie vykonávať svoju prácu. Je tiež vynikajúcim probiotikom, čo znamená, že živí enzýmy v žalúdku, aby mohli účinnejšie rozkladať jedlo, ktoré zjeme (a aby sa nevytvárali ďalšie toxíny).


Koriander

Naše telá sú každý deň vystavené ťažkým kovom prostredníctvom potravín, vody, liečiv, spracovaných výrobkov, znečistenia a iného. Chemické zlúčeniny v koriandri pôsobia ako prírodné čistiace prostriedky, viažu sa na toxické kovy a uvoľňujú ich pre ľahší transport z tela.

Kurkuma

Kurkuma, alebo inými slovami Šafrán indický sa v ajurvédskej a čínskej medicíne často používa na liečenie porúch trávenia a pečene. Obsahuje kurkumín, ktorý kurkume dodáva výraznú jasne žltú farbu a stimuluje tvorbu žlče. Žlč vylučuje toxíny v pečeni a omladzuje bunky, ktoré rozkladajú škodlivé zlúčeniny.


Zelený čaj

Zelený čaj je známym aj vďaka svojim antioxidačným účinkom. Zbavuje naše telo toxínov a vyplavuje ich von. Je skvelé piť ho ráno miesto kávy. Vďaka vysokému obsahu kofeínu nás preberie a dodá správnu dávku energie.

Ak zalovíš v pamäti, určite si spomenieš na slová tvojho profesora biológie a to, že detoxikačnú funkciu v ľudskom tele zastáva pečeň, ktorá dokáže toxíny a škodlivé látky premeniť na také, ktoré sú telu prospešné alebo na také, ktoré telo dokáže jednoducho vylúčiť. Áno to je pravda, ale veľa ľudí svojej pečeni naozaj nedá vydýchnuť a v tom prípade je detox super spôsobom, ako začať so zdravšou životosprávou. Avšak pamätaj na zlaté pravidlo - niekedy je menej viac. :)

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien