Všeliek Mäta

Všeliek mäta

 Mäta je jednou z najznámejších a najstarších bylín vôbec. Používa sa na výrobu cukríkov, žuvačiek, nápojov, omáčok a mnoho iného. Poznáme až 20 druhov mäty a jej názov má svoj pôvod v gréckej mytológii. Poďme si o tejto skvelej byline povedať viac!

Názov mäty pochádza z gréckeho “minthe” alebo “menthe”, ktorý je pomenovaný po vodnej nymfe v gréckej mytológii, ktorá vládne rieke podsvetia a ktorá bola transformovaná do tejto aromatickej rastliny menom mäta.

Už po tisícročia sa mäta používa ako symbol pohostinnosti. V starovekom Grécku sa aranžovala na stoly na privítanie návštevníkov. Mäta sa používala na čistenie vzduchu v chrámoch a domácnostiach.

  AdobeStock_151276980 (1)

Pre svoju príjemnú, sviežu chuť a zdravotné benefity sa mäta používa už tisíce rokov. Ak si sa zamýšľal nad tým, odkiaľ mäta pochádza, svoj pôvod má v oblasti Stredozemného mora.

Mätový čaj sa často pije pre jeho príjemnú chladivú chuť, no má aj veľké množstvo zdravotných benefitov. Samotný čaj bol vedecky skúmaný len zriedka, ale výťažky z mäty piepornej áno. Listy mäty piepornej obsahujú niekoľko esenciálnych olejov vrátane mentolu, mentónu a limonénu.

Viac energie? To chceme!

Mätový čaj zvyšuje hladinu energie a znižuje pocit každodennej únavy.

Výskum ukazuje, že prírodné zložky mäty piepornej môžu mať priaznivé účinky na energiu.

V inej štúdii sa zistilo, že aromaterapia pomocou mätového oleja znižuje výskyt dennej ospalosti. V praxi to znamená, že keď si uvaríš mätový čaj a budeš ho inhalovať, môžeš pocítiť viac energie. Napríklad náš Lenon párty, ktorý obsahuje sušenú mätu by bol vynikajúci aj v kombinácii s čerstvou mätou. Skúsiš to?

 Môže zmierniť tráviace ťažkosti

 Často zažívaš nepríjemné tráviace problémy? Tráviace symptómy ako je plynatosť, nadúvanie či poruchy trávenia ti pomôže zmierniť práve mäta pieporná.

Štúdie na zvieratách ukazujú, že mäta pieporná uvoľňuje náš tráviaci systém a zmierňuje nepríjemné bolesti. Zabraňuje tiež kontrakcii hladkých svalov, čo by malo zmierniť kŕče v našom čreve.

Prehľad deviatich štúdií na 926 ľuďoch so syndrómom dráždivého čreva liečených mätovým olejom (minimálne 2 týždne) dospel k záveru, že mäta pieporná poskytuje výrazne lepšiu úľavu od týchto symptómov. Okrem toho v prehľade 14 klinických štúdií u takmer 2 000 detí mäta pieporná znížila frekvenciu, dĺžku a závažnosť bolesti brucha.

 AdobeStock_72576067 (1)

 

Podporuje spánok

Šálka mätového čaju je skvelou voľbou pred spaním, pretože sa v nej nenachádza kofeín.

A čo viac, vďaka mäte piepornej sa môžeš skvele uvoľniť po ťažkom dni v práci. Zbaví ťa aj nepríjemnej bolesti hlavy.

Zlepšuje koncentráciu

Vedel si, že pitím mätového čaju zlepšuješ svoju schopnosť sústredenia sa? Dve malé štúdie skúmali tento priaznivý účinok mätového oleja – užívaného vnútorne alebo inhalovaním. V jednej štúdii malo 24 mladých, zdravých ľudí výrazne lepšie výsledky v kognitívnych testoch po užití kapsuly s mätovým olejom oproti kapsule s iným olejom. Čo z toho vyplýva? Ukázalo sa, že samotná vôňa mäty skutočne zlepšuje pamäť. Zvyšuje bdelosť a bystrosť a zároveň znižuje frustráciu, úzkosť a únavu.

Prečo nás mäta pocitovo ochladzuje?

 Tu zájdeme jemne do chémie - ale naozaj iba jemne. Dôvod, prečo mäta vyvoláva v ústach chladivý pocit je ten, že molekuly mentolu spôsobujú, že receptory TRPM8 otvárajú svoje iónové kanály a posielajú akčný potenciál do mozgu. Mozog automaticky interpretuje malý pulz elektriny, ako je napríklad pocit, že tvoj jazyk je studený, aj keď nie je. Zjednodušene povedané - mentol dokáže aktivovať senzory, ktoré sa bežne aktivujú len pri určitej teplote. Nezáleží teda, či je to teplota alebo mentol, tvoj mozog si myslí, že je to to isté a preto zažívaš chladivý pocit.

                AdobeStock_460063412 (1)

Bohatý zdroj živín

 Možno to nie je až tak všeobecne známe, ale drobné lístky mäty sú skutočne plné rôznych živín. Sú obzvlášť bohatým zdrojom vitamínu A, ktorý je kľúčovým vitamínom pre zdravie očí a nočné videnie. Obsahuje tiež vitamín C a B2 a obsahuje značné množstvo vápnika, medi a horčíka.

Najlepší spôsob, ako získať tieto živiny z mäty, je jej konzumácia. Je jedno, či ju budeš užívať vo forme oleja, ako arómu, alebo či si jednoducho rozsekáš celý list a zješ. Mäta je chutný a nízkokalorický spôsob, ako získať svoje nutričné ​​živiny!

  Osviežujúci marocký čaj

Na Blízkom východe sa mätový čaj ponúkal a stále ponúka hosťom pri príchode.

Mätový čaj je najvhodnejším čajom pre horúce a suché podnebie v Maroku. Ľudia si ho tu vychutnávajú každý deň. Marocký čaj sa pripravuje zo zeleného čaju, cukru a na záver sa pridajú lístky čerstvej mäty. Jeho príprava sa stala priam umením. Tento čaj by sa mal podávať tak, že sa naleje z výšky, aby sa na vrchu čaju vytvorila pena. Viac peny vyjadruje vrúcnejšie privítanie hosťa - marocký čaj totiž symbolizuje aj štedrosť. K príležitosti pitia čaju sa spravidla zapaľujú kadidlá, čo je pôvodná tradícia určená na prečistenie vzduchu. Dokonca predtým, než si vypiješ svoj čaj, ruky si musíš umyť vo vode s kvetmi pomarančovníka.

 Skús si uvariť svoj domáci marocký čaj v hlavnej úlohe s naším Zeleným energeťákom. Navyše, náš zelený čaj je možné zaliať dvakrát. Dĺžka lúhovania pri druhom zaliatí je 1.5 násobok odporúčanej doby lúhovania.

AdobeStock_101457107 (1)

 Ako skladovať mätu?

Mäta miluje vodu! Čerstvá mäta by sa mala uchovávať v chladničke. Jednoducho zabaľ čerstvú mätu do vlhkej papierovej utierky a jemne zabaľ do plastového sáčku alebo uzatvárateľnej nádoby. Skladovanie sušenej mäty vyžaduje vzduchotesnú nádobu a miesto mimo dosahu svetla a vlhkosti.

 Mäta je veľmi univerzálna bylinka, ktorá je v našich končinách ľahko dostupná. Keď však práve nemáš prístup k čerstvej mäte, alebo obľubuješ čaje sušené, vyskúšaj zaujímavé kombinácie mäty s inými bylinkami, či ovocím. S Tajomstvom Madagaskaru sa ocitneš v tropickom raji v obklopení feniklu, jablka, citrónovej kôry, škorice, kvetu slnečnice a mäty. A so Sladkým nádychom sa budeš cítiť ako v ovocnej záhrade! Či už v lete alebo v zime, s mätou nič nepokazíš, ba priam naopak!

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien