Aký maš pitný režim?

Kvalitný pitný režim vďaka čaju

  Dôležitosť pitného režimu nám bola vštepovaná už od malička. Základné heslo znelo: “Treba piť veľa tekutín!”. Človek si dnes povie, že je to celkom široký pojem, pretože nie každá tekutina sa považuje za vhodné doplnenie tekutín pre naše telo. Počas rušného pracovného dňa sa možno nad tým ani nezamýšľaš a máš pocit, že si toho vypil predsa dosť, no zdanie môže klamať. Poďme si teda povedať, z čoho by mal pozostávať náš poctivý pitný režim a či doň zahrnúť aj čaj.

 Nedostatok tekutín

 Ľudský organizmus je veľmi citlivý na stratu vody. Znižuje sa celkovo náš telesný výkon, dokonca aj mentálne funkcie a to u dospelých aj detí. Ako zistíš, že si nevypil dostatočne veľa tekutín? Nedostatočný pitný režim zväčša spôsobuje zvýšenú únavu, bolesti hlavy, kĺbov, poruchy obličiek a môže dôjsť až ku kolapsu krvného obehu.

 Vzorec na optimálne množstvo prijatia tekutín je tvoja hmotnosť v kg x 0,03 l = množstvo litrov, ktoré by si mal vypiť za deň. Treba brať do úvahy aj teploty vonku, či fyzickú aktivitu.

pitny rezim

 Ako je to teda s čajom?

 Nie si práve fanúšik čistej vody z vodovodného kohútika? Máme pre teba dobrú správu. Podľa výskumu doktorky Ruxtonovej (USA) z roku 2018, sa potvrdilo, že pitie čaju môže byť príjemnou náhradou vody. Čaj môže nahrádzať v istom množstve vodu a obsahuje aj veľa iných vitamínov a už spomínaných antioxidantov, ktoré pre zmenu obyčajná voda neobsahuje. Z doterajších výskumov sa nepotvrdilo, že by čaj dehydroval. Najlepšie, čo teda môžeš pre seba urobiť, je kombinovať vodu s cca 4 šálkami čaju denne.

 Bonus v podobe antioxidantov

 Alfou omegou je samozrejme kvalita čajov. Pokiaľ budeš piť sáčkový čaj neznámeho pôvodu, nemožno hovoriť o nejakých priaznivých účinkoch, či kvalitnom pitnom režime. Jeho obsah sa väčšinou skladá z “čajového prachu”, ktorý vzniká pri procese spracovania čaju. Ak však hľadáš chutný nápoj s najvyšším možným obsahom antioxidantov, ktorý bude zároveň plnohodnotnou súčasťou Tvojho pitného režimu, siahni po ibištekovom čaji. Áno, naozaj obsahuje viac antioxidantov ako Matcha čaj. Čaj z kvetov Ibišteku krvavého je obľúbený hlavne v Egypte a rovnako dobre chutí teplý aj studený. Keď čaj po vychladnutí osladíš medom, zvýšiš jeho antioxidačný potenciál ešte viac.

 Skvelou súčasťou kvalitného pitného režimu sú aj čaje ovocné, bylinné čaje a zelený čaj. Čaje sa odporúčajú predovšetkým kvôli obsahu antioxidantov. Na tie sú bohaté, okrem ibištekového čaju, hlavne biele a zelené čaje, preto sa preferujú pred čiernym, ktorý obsahuje kvôli fermentovaniu menej antioxidantov. Pokiaľ sa rozhodneš, že budeš piť zelený čaj častejšie za deň, daj si pozor na to, aby si ho nelúhoval príliš dlho - nemalo by to byť viac ako 4 minúty a vo väčšom objeme. V opačnom prípade by Ťa už mohol čaj aj dehydrovať. Stále však platí pravidlo, že pitný režim by mala tvoriť vo väčšej miere čistá voda.

 Ťažkosti s chudnutím

 Určite si sa už niekedy dopočul o tom, že kvalitný pitný režim ovplyvňuje aj proces chudnutia. Zdravý životný štýl by mal tvoriť zdravý pitný režim. :) Nedostatok tekutín môže negatívne ovplyvniť proces chudnutia. Čím viac pijeme, tým menej tuku totiž ukladáme. S tekutinami súvisí aj správna termoregulácie - bez tekutín sa telo prehrieva, aj keď sa nachádzame v chladných priestoroch. Práve nesladené nápoje pomáhajú vylučovať z tela odpadové látky, zlepšujú transport živín a predchádzajú vzniku obličkových a močových kameňov aj niektorých kardiovaskulárnych chorôb.

Keď budeme piť dosť tekutín, budeme mať krásnu pleť, zdravé trávenie a energie na rozdávanie.

pit rez

 Potrebuješ odvodniť?

 Na nepríjemné zadržiavanie vody v tele zaberá jedna “zázračná” bylinka. Na prvý pohľad môže pôsobiť ako burina, no praslička roľná je veľmi vzácna bylina, ktorá sa okrem mnohých iných účinkov postará aj o odvedenie vody von z tela.

Keď niet iného prostriedku na odvodnenie, vynecháme ostatné bylinné čaje a pijeme štyri až päť dní (v ťažkých prípadoch až šesť dní) päť až šesť šálok prasličkového záparu, no len po dúškoch, rovnomerne po celý deň. Z viacerých skúseností vyplynulo, že voda z tela väčšinou odíde.

 Vedel si, že nárazové pitie vody môže v tele narobiť “šarapatu”? Je dobré si pripomenúť, že piť by sme mali radšej menej, no zato častejšie. Ak si počas dňa pozabudol piť, nedoháňaj to nárazovo večer. Zbytočne tak zaťažíš obličky. Príliš veľké množstvo tekutín naraz telo nedokáže spracovať a väčšiu časť aj tak vylúči. Navyše sa tak pripravíš o pokojný spánok, pretože budeš musieť v noci „odbiehať“ na toaletu.

 No a keďže sa ľudské telo skladá zo 75% z vody, je úplne logické, že na pravidelnom dopĺňaní tekutín si treba dať naozaj záležať. Máme len jedno telo, iné už nedostaneme, teda ak neveríš v reinkarnáciu :). Vďaka všetkým informáciám, ktoré odborníci zistili za posledné roky, máme to privilégium starať sa oň najlepšie, ako sa dá.

 

 

 

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien