História čaju

História čaju vo svete a u nás

 Čaj je druhý najviac konzumovaný nápoj na svete - hneď po vode. Od sladkého tureckého čaju Rize až po slaný tibetský maslový čaj. Existuje takmer toľko spôsobov ako pripraviť tento nápoj, koľko je kultúr na svete. Aký je pôvod čaju, ako bol čaj vynájdený a aký má čaj význam v čínskej kultúre a v Európe?

Pôvod čaju

Legenda o objavení čaju hovorí, že počas dlhého dňa stráveného potulkami po lese sa pri hľadaní jedlých obilnín a bylín náhodne otrávil čínsky cisár Šen-nung (prezývaný aj “božský farmár”). Predtým ako mal jed ukončiť jeho život, tak mu do úst vletel list. Požuval ho a hneď ožil, a tak bol objavený čaj. Či už je tento príbeh pravdivý alebo nie, čaj má v Číne dlhú a fascinujúcu históriu. Táto rastlina pochádza z horskej divočiny juhozápadnej Číny, z provincií Yunnan a Sichuan.

Čaj v skutočnosti nelieči otravy, ale príbeh Šen-nunga, mýtického čínskeho vynálezcu poľnohospodárstva, zdôrazňuje význam čaju pre starovekú Čínu. Archeologické dôkazy svedčia o tom, že sa tu čaj prvýkrát pestoval už pred 6 000 rokmi, alebo 1 500 rokov pred tým, ako faraóni postavili veľké pyramídy v Gíze.

Od 4. do 8. storočia popularita čaju v Číne rástla veľmi rýchlo. Čínska ríša prísne kontrolovala prípravu a pestovanie čajovníka. Dokonca sa zaviedlo pravidlo, že s čajovými listami môžu manipulovať iba mladé ženy, pravdepodobne kvôli svojej čistote. Tieto mladé zberateľky listov nemohli jesť cesnak, cibuľu ani silné korenie, aby zápach na koncoch prstov nekontaminoval vzácne čajové listy.

saypany-5

Ako sa čaj konzumoval?

Táto pôvodná čínska čajová rastlina je toho istého typu, aký sa dodnes pestuje po celom svete, no pôvodne sa konzumoval úplne inak. Možno Ťa to prekvapí, ale čaj sa najprv konzumoval ako zelenina alebo sa varil s ovsenou kašou. Z jedla na pitie sa zmenil už pred 1 500 rokmi, keď si ľudia uvedomili, že kombinácia tepla a vlhkosti by mohla z listovej zelene vytvoriť komplexnú a zaujímavejšiu chuť.

Po stovkách rokov variácií v spôsobe prípravy čaju sa štandardom stalo zahrievanie, mletie na prášok, miešanie s horúcou vodou a vytvorenie nápoja s názvom muo cha alebo matcha. Vznikla čínska čajová kultúra a tak sa Matcha stala populárnym nápojom.

Múza v podobe čaju

Čaj sa stal predmetom kníh a poézie, obľúbeným nápojom cisárov a inšpiráciou pre umelcov. Do peny čaju sa kreslili extravagantné obrázky, podobné dnešnému “coffee art” umeniu, kedy sa do peny espressa kreslia rôzne obrázky, ktoré môžeš vidieť v kaviarňach aj dnes.

saypany-4

Japonsko

Japonsko bolo jednou z prvých krajín, ktorej bol predstavený čaj. Bolo to začiatkom 9. storočia, keď do Číny prišli japonskí návštevníci a zoznámili sa s hodnotami a tradíciami čaju. Buddhistický mních Dengyo Daishi bol dokonca ocenený za to, že cestou domov zo štúdií v zahraničí priniesol do Japonska semená čínskeho čaju. Čaj sa stal neoddeliteľnou súčasťou japonského kláštorného života. Mnísi používali čaj, aby mohli zostať v strehu počas meditačných stretnutí. Začiatkom 13. storočia čaj nadobudol popularitu v celej japonskej spoločnosti, ale jeho prvotný náboženský význam trvalo zmenil zmysel a hodnotu, ktorú Japonci spájajú s čajom a priamo ovplyvnil japonský čajový obrad.

V tom čase Čína stále vlastnila na svetových čajovníkoch “virtuálny monopol”, vďaka čomu sa čaj stal jedným z troch základných čínskych výrobkov určených na vývoz spolu s porcelánom a hodvábom. To dalo Číne veľkú moc a ekonomický vplyv, keďže pitie čaju sa rozšírilo do celého sveta.

Ako sa dostal čaj do Európy?

Mnohí si cenili kráľovnú Katarínu Braganzu, portugalskú vznešenú dámu za to, že keď sa vydala za kráľa Karola II, v roku 1661, priniesla si so sebou obrovské veno s peniazmi, pokladmi a korením. Jej zásoby exotického bohatstva zahŕňali aj balíčky listov čaju. Podľa legendy prepravila nová kráľovná nápoj do Anglicka v prepravkách označených Transporte de Ervas Aromaticas (Transport aromatických bylín) - skrátené na TEA. Názov “tea” dodnes v angličtine označuje čaj. Zaujímavé, však? :)

 A ako Veľká Británia rástla, záujem o čaj sa rozšíril do celého sveta. Veľa ľudí si myslí, že sa čaj dostal do Európy cez Anglicko, ale bolo to Holandsko, ktoré bolo prvým vstupným prístavom. V 17. storočí sa čaj dovážal a konzumoval v Holandsku a o pol storočia neskôr sa dostal aj na anglické pobrežie. A kto teda zaviedol v Británii tradičné pitie čaju o piatej? Táto popoludňajšia čajová tradícia sa začala Annou, siedmou vojvodkyňou z Bedfordu, v roku 1840. Dôvod bol veľmi prostý. Bol to spôsob na potlačenie hladu medzi obedom a večerou, ktorý sa neskôr zmenil na rituál a  dnes sa všeobecne nazýva popoludňajší čaj, alebo “čaj o piatej”.

saypany-3

 Vnímanie čaju v Európe

 Čaj mal exotické kúzlo a ľudia mu pripisovali liečivé vlastnosti. Jeho konzumácia sa však v jednotlivých krajinách líšila. Ukázalo sa, že je menej populárny v krajinách Latinskej Ameriky. Keďže čaj pochádza z Ďalekého východu, čajovú kultúru dopĺňali ozdobné porcelánové predmety čínskeho pôvodu, ktoré boli v 18. storočí veľmi populárne. Takýto ozdobný štýl oslovil najmä aristokraciu a privilegované triedy a čoskoro sa stal neoddeliteľnou súčasťou spoločenského života. Neskôr sa stal elegantným, rafinovaným nápojom pre dámy vyššej strednej triedy. Zvyšok populácie považoval čaj za „nóbl“, takže ho pre nedostatok finančných prostriedkov konzumovali len zriedka. Naopak, Holanďania a Nemci čaj prijali okamžite. Potom bolo na rade Rusko, ktoré taktiež podľahlo kúzlu čaju, pričom samovar (zariadenie na prípravu čaju) sa stal stredom pozornosti ruských domovov. Umenie podávania a pitia čaju sa postupne rozvíjalo v celej Európe.

 Čaj je tu s nami už veľmi dlho a odkedy bol objavený, sa zistilo, že má široké spektrum využitia. Či už je to zmiernenie únavy, osvieženie ducha, boj s chorobou, liečenie depresie alebo zvýšenie energie, účinky čaju sú naozaj blahodárne. Je to nápoj, ktorý si dokonale vychutnáme či už sami alebo v spoločnosti.

Avšak to, čo robí čajovú históriu tak fascinujúcou, nie je o tom, kto čaj objavil ako prvý, ale to ako prenikol do rôznych kultúr a kontinentov a nadobudol rôzne nové podoby a príchute. A preto niet divu, že čaj je nápojom, ktorý si zamilovala viac ako polovica sveta.

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien