Šípky v čaji, kráľovné vitamínu C a železa

Šípky – kráľovné vitamínu C a železa

Príjemná kvetinová chuť s jemne sladkastým podtónom, na konci s kyslým akcentom. Áno, správne! Hovoríme o šípkach - lesklých červených plodoch Ruže šípovej, ktoré sú takmer v celej Európe. Poďme si o ich benefitoch povedať viac.

 Kde sa tu u nás vzali šípky?

Ruža šípová je pôvodom z Európy, západnej a strednej Ázie a severnej Afriky. Už po tisícročia je veľmi cenená v mnohých kultúrach. Existuje množstvo odkazov na plody šípky v holistických liečebných systémoch, od tibetskej medicíny až po ajurvédu, ako aj v rukopisoch slávneho perzského filozofa a lekára Avicennu. V priebehu 15.st Európania predstavili šípky Američanom, južnej Austrálii, Novému Zélandu a južnej Afrike, kde sa rýchlo rozšírili a teraz rastú už aj v divočine.

 AdobeStock_57037406

Mýty a Legendy

Predstavte si, že archeologické nálezy potvrdili, že spolu s černicami sa šípky jedli už 2 000 rokov pred naším letopočtom. Znie to neuveriteľne, ale je to fakt. Ďalšou zaujímavosťou je, že ker, z ktorého šípky rastú, sa nazýva v preklade aj “psia ruža”. Údajne sa tak nazýva kvôli dávnemu presvedčeniu Rimanov, že po uhryznutí besným psom by sa mali jesť šípky a to vás ochráni pred besnotou.

Mnoho ľudí si nesprávne myslí, že pomaranče a citróny sú najlepšími zdrojmi vitamínu C. Pravdou však je, že šípky sú oveľa bohatšie na vitamín C. Čerstvé šípky obsahujú vysoké množstvo vitamínu C (kyselina askorbová), vo vode rozpustnej živiny, ktorá nielen podporuje tvorbu kolagénu a urýchľuje hojenie rán, ale tiež chráni pred chorobami vďaka posilneniu imunitného systému. Sú plné základných nutričných živín a obsahujú vynikajúce množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a zdravú črevnú flóru.

 

AdobeStock_293651546

Vedeli ste, že množstvo vitamínu C v čerstvých šípkach je vyšší ako sa zistil u u pomarančov?

Zdvíhate železá, ale stále máte málo železa?

S benefitmi šípok sme ani zďaleka neskončili! Šípky zlepšujú krvotvorbu a cirkuláciu krvi. Je to vďaka obsahu železa. Čaj zo šípok podporuje trávenie, pomáha detoxikovať pečeň a obličky. Vďaka minerálom je čaj s obsahom šípok skvelým prostriedkom, ako bojovať proti únave a zlepšiť si tak celkovú duševnú pohodu a vitalitu. Dúfame, že medzičasom už popíjaš svoju šálku čaju. :)

Všetky dámy určite potešia protizápalové účinky šípkového čaju na pokožku. Šípky urýchľujú hojenie kožných zápalov a ekzémov. Navyše podporujú tvorbu kostného a kĺbového tkaniva a zlepšujú kvalitu nechtov a vlasov.

Antioxidanty? Tie chceme všetci!

Sú to práve antioxidanty, ktoré dokážu v našom organizme vyrovnávať  vplyvy škodlivých faktorov, ako sú napríklad tie, ktoré vznikli v dôsledku oxidačného stresu. Ak si chceme udržať pevné zdravie, mali by sme sa snažiť o konzumáciu potravín alebo nápojov bohatých na antioxidanty. Skvelým zdrojom antioxidantov sú aj šípky. V štúdii o obsahu antioxidantov v šiestich ovocných extraktoch sa zistilo, že šípka má najvyššiu antioxidačnú kapacitu. Obsahuje tiež vysoké množstvom polyfenolov, karotenoidov, vitamínov C i E. Najvyššie množstvo antioxidantov obsiahneme v čerstvých šípkach a o niečo menej je to v šípkach sušených. Ideálne, ak budete kombinovať čaj z čerstvých šípok a čaj zo sušených.

 

 

Vedeli ste, že množstvo antioxidantov v šípkach sa môže líšiť v závislosti od druhu rastliny, času zberu a nadmorskej výšky, v ktorej bola rastlina pestovaná?

Je zaujímavé, že rastliny z vyšších nadmorských výšok majú tendenciu mať vyššie hladiny antioxidantov?

 Silná imunita na jeseň

 Ukázalo sa, že šípkové výrobky majú silné protizápalové účinky. Je to spojené so skupinou zlúčenín nachádzajúcich sa v šípkach, nazývaných galaktolipidy (hlavné typy tukov v bunkových membránach). Ukázalo sa, že tieto zlúčeniny nevykazujú rovnaké vedľajšie účinky ako iné lieky, ktoré sa bežne používajú proti zápalom.

Konzumáciou týchto chutných červených plodov posilnítš imunitu, prečistíš a posilníš obličky a močové cesty, pomôžu ti  predchádzať únave a dopĺňajú vitamín C potrebný v chrípkovom období.

Šípkový čaj sa oplatí popíjať minimálne počas zimného obdobia. Ak sa budeš chcieť zásobiť vitamínom C, neváhaj a vyskúšaj naše čaje, ktoré obsahujú šípky. Sú to Kamilkové nebo, Chvíľka šťastia, Moja láska, Sladká pusa, Šťastné ovocie či Vtedy v Mexiku, ktoré ťa privedie naspäť do horúceho leta a mexickej pohody. Nielenže posilníš imunitu, ale aj si pochutíš, pretože naše zmesi sú dokonale chuťovo vyladené a nudiť ťa určite nebudú.

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien