JOGA a čaj

Joga a čaj - dokonalé spojenie

 Po hodine jogy sa tvoja myseľ dostáva do absolútneho pokoja, telo je posilnené a ty sa cítiš neskutočne spokojne. Poslednú hodinu si venoval len sebe samému a ty rozmýšľaš ako sa dostať späť do reality plnej chaosu? Aby si telu uľahčil tento prechod, najlepšie bude stráviť pojogové momenty so šálkou kvalitného upokojujúceho čaju. Viac o spojení jogy a čaju sa dozvieš v tomto článku.

 foto4 joga

 

Už tisíce rokov je známe, že joga lieči myseľ a telo nielen tých, ktorí ju praktizujú na hodine ale hlavne tých, ktorí jej filozofiu prijali ako spôsob života. Podobne sa datuje aj pitie čaju, pričom je známe, že hydratuje telo, lieči choroby a uvoľňuje myseľ. Biely, Oolong, zelený a čierny čaj obsahujú prírodný kofeín, ktorý pomáha znižovať zápaly. Zlepšujú tiež metabolizmus, posilňujú imunitný systém a poskytujú bohatý zdroj antioxidantov. Takéto elixíry plné živín sa určite oplatí pridať k jogovej rutine.

 Čo piť pred hodinou jogy?

 Perfektnou voľbou bude kvalitný čierny čaj, pretože práve ten ťa povzbudí a dodá energiu na zvládnutie jogy aj po náročnejšom dni. Čaj plný kofeínu bez pridania mlieka, či cukru ti pomôže udržať energiu tak, aby si zvládol všetky prechody z jednej asány do druhej a to pekne plynulo.

 Skús si pripraviť šálku nášho čierneho čaju Rande v Londýne. Jeho výrazná chuť a citrusová vôňa bergamotu ťa dokonale naladí na tvoju hodinu jogy. Ak si ju odcvičíš doma, tak určite oceníš vôňu po čaji, ktorá ti krásne rozvonia miestnosť.

 foto12 joga

 

Iné vhodné čaje

 Ak sa chystáš zacvičiť si Hot jogu, alebo jednoducho klasickú jogu vonku v horúcom počasí, určite siahni po ochladzujúcich čajoch, ktoré budú obsahovať mätu alebo eukalyptus. Mäta aktivuje receptory buniek tela citlivé na chlad, a tie vytvárajú pocit mierneho ochladenia. Mäta prieporná je všeliek, taktiež podporuje chod tráviaceho systému a upokojuje žalúdok. Naša čajová zmes Lenon párty obsahuje okrem mäty priepornej aj ibištek a citrónovú trávu. Táto kombinácia ťa zaručene osvieži. 

 Pred jemnou a relaxačnou jogou alebo meditáciou si vyber upokojujúcu šálku jemnej Princezny Jasmíny s úžasnou vôňou jasmínu. Jasmín pomáha telu relaxovať bez toho, aby spôsoboval ospalosť. No a keď už spomíname meditáciu, skvelým prostriedkom na hlboké meditácie je zelený čaj, ktorý obsahuje aj zmes Princená Jasmína. Je známe, že polyfenoly v zelenom čaji zvyšujú kognitívne funkcie, čo z neho robí ľahký prostriedok na hlboké meditácie.

 

foto19 joga

 

 Čo piť po hodine jogy?

 Čo je ideálnym nápojom po joge? Je to teplý čaj. Keďže počas jogy sa telo zahreje, nechceme mu spôsobiť teplotný šok. Príjemné hrejivé ajurvédske čaje budú pre teba to pravé. Rooibos, koriander, citrónová tráva, jablko, rumanček, vŕba, železník, pomarančová kôra, ďumbier, bobule hlohu, škorica, list černice a medovky, kardamón, maracuja, kvet nevädze, kvet slezu - toto všetko obsahuje náš Ajurvédsky alebo teda Čaj šťastia

Pokojne ho striedaj s kamilkovým čajom, ktorý sa odporúča piť najmä po večernom cvičení, kedy uvoľní napäté nervy a ty môžeš pokojne spať.

 foto1 joga

 

Aká intenzívna bola tvoja hodina jogy?

 Niekoľko vedeckých štúdií preukázalo, že k relaxácii svalov prospieva zázvor, zelený čaj a najmä harmanček alebo kamilka. Harmanček obsahuje desiatky rôznych protizápalových látok a predpokladá sa, že zázvor pomáha pri zmierňovaní bolesti. Kvety harmančeka upokojujú svalové kŕče a obsahujú zlúčeniny podporujúce dobrú náladu. Ak teda zvykneš cvičiť power jogu alebo máš tendenciu dať si pri cvičení poriadne do tela, bude to pre teba dokonalá voľba. Z našej ponuky sa oplatí vyskúšať čajovú zmes Kamilkové Nebo, ktorá okrem kamilky, obsahuje aj šípkové šupky bohaté na vitamín C, pomarančovú kôru, citrónovú trávu, mätu a ibištek, ktorý rýchlo hasí pocit smädu. 

 foto18 joga

 

Čo piť, keď ťa bolia svaly?

 Intenzívne cvičenie jogy alebo dlhá prestávka od cvičenia, oboje môžu mať za následok stuhnutie či bolesť svalov. Dokonalým liekom na zvládnutie takýchto bolestí je zelený čaj vďaka jeho protizápalovým vlastnostiam. Zelený čaj totiž obsahuje najväčší podiel flavonoidov (antioxidačné zlúčeniny) a vyznačuje sa tým, že zmierňuje napätie v svaloch a uvoľňuje ich. 

Vedel si, že práve vďaka flavonoidom majú ľudia, ktorí pijú zelený či čierny čaj, na pravidelnej báze, zdravšie kosti?

 Napriek tomu, že máš na výber nespočetne veľa druhov a typov čaju, ak sa chystáš vyskúšať čaj po joge prvýkrát, neváhaj a inšpiruj sa našimi odporúčaniami a časom si nájdeš to, čo bude vyhovovať tvojmu telu najviac. Každý sme predsa iný a zdravý životný štýl nie je o striktných pravidlách, ale o načúvaní nášmu vlastnému telu.

 Po najbližšej joge daj čajom šancu a určite neoľutuješ. :-)

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien