Sila zeleného čaju

Sila zeleného čaju

Zelený čaj sa považuje za pravý a skutočný čaj. Ľudstvo ho pozná už vyše 5 tisíc rokov a v tradičnej čínskej medicíne sa používal ako liečivý prostriedok. Medzi jeho najznámejšie účinky patrí blahodárne pôsobenie na srdce, mozog a dokonca tlmí nepríjemné prejavy “opice” po ťažkom večeri. Je ospevovaný intelektuálmi a len ťažko by sme našli nejaké jeho negatíva - zelený čaj je jednoducho skvelý nápoj! 

V čom sa zelený čaj odlišuje od iných čajov?

Hoci existuje veľa rôznych druhov čaju, vieme ich rozdeliť do troch základných kategórií: zelený (nefermentovaný), oolong (čiastočne fermentovaný) a čierny čaj (fermentovaný). Tým, že zelený čaj je ako jediný nefermentovaný, keď čaj uschne - môže sa popýšiť mnohými antioxidačnými vlastnosťami. Ak ho zaradíš do tvojho denného života, môžeš sa tešiť hneď niekoľkým pozitívnym účinkom na tvoje telo aj dušu. 

Ako sa vyrába?

Čerstvo nazbierané lístky sa ihneď prudko sušia (obvykle v Číne), alebo sa zaparujú horúcou vodou (v Japonsku). Tento krok zabraňuje fermentácii, nežiadúce enzýmy sa tak neaktivujú a zároveň si čaj ponecháva zdraviu prospešné antioxidanty (polyfenoly). Až potom nasleduje zrolovanie lístkov. Čaj vylúhovaný z takto ošetrených listov má svetlo zelenú alebo žltozelenú farbu, pretože chlorofyl a triesloviny v listoch sa nezmenili. 

sypany 

Prečo si vybrať zelený čaj?

 Viaceré štúdie ukázali, že polyfenoly, ktoré obsahuje zelený čaj, dokážu redukovať rakovinové nádory. Navyše, čaj je bohatým zdrojom nielen antioxidantov, ale aj flavonoidov. Čo sú to vlastne tie flavonoidy? Sú to prírodné látky, ktoré sa nachádzajú v malých množstvách v ovocí, zelenine, v kvetoch, v čaji a iných potravinách, ktoré denne prijímame. Majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele. 

Posilňuje mozog 

Pretože má zelený čaj preukázateľné výsledky, bol a stále aj je podrobovaný mnohým vedeckým štúdiám. Napríklad holandskí výskumníci potvrdili, že dve zložky zeleného čaju, L-teanín a kofeín, môžu jednoznačne zvýšiť úroveň pozornosti a ostražitosti. Zelený čaj nemá tendenciu znervózňovať, tak ako to robia iné energetické nápoje, pretože obsahuje menej kofeínu, než iné čaje alebo káva. V inej štúdii uverejnenej v American Journal of Clinical Nutrition vedci zistili, že pitím jednej šálky zeleného čaju denne ľudia vo veku 55 rokov a viac majú o 38 % nižšiu pravdepodobnosť poklesu mentálnych schopností. Vďaka pitiu druhej šálky denne je o 54 % menej pravdepodobné, že sa u nich prejavia duševné ochorenia.

Redukuje opuch očí

Bylinkári tvrdia, že ak si položíš čajové vrecúška na okolie očí, vstrebú ti tmavé kruhy pod očami. Takže nabudúce, keď dopiješ svoju šálku zeleného čaju, použité vrecúško si polož na unavené oči, ľahni si a nechajte vrecúška pôsobiť 15-20 minút. Len tak mimochodom, veľmi podobné účinky má aj čierny čaj.

Pomáha chudnúť

Staroveké čínske presvedčenie hovorilo, že zelený čaj dokáže „vyčistiť“ naše telo od tukov - a ukázalo sa, že neboli ďaleko od pravdy. Najnovšia oblasť zdravotných účinkov zeleného čaju je zameraná na jeho účinok na metabolický systém. Mnoho štúdií začína ukazovať možné súvislosti medzi vysokým obsahom polyfenolu v zelenom čaji s rýchlejšou spotrebou energie a nižším percentom telesného tuku. Takže nie sú to len “babské” reči, že vďaka pitiu zeleného čaju môžeš schudnúť.:)

zel

Matcha je poklad medzi čajmi

Svojimi blahodárnymi účinkami a chuťou sa totálne odlišuje od zvyšku klasických sypaných čajov. Šálka Matcha čaju denne sa vyrovná desiatim šálkam klasického zeleného čaju.  Je to doslova koktejl plný živín, ktorý pochádzajúci z Japonska. Zelený matcha čaj sa odlišuje od klasického tým, že jeho celé lístky (vrátanie stoniek) sú pomleté na jemný prášok, čo zaručuje, že má vysoký obsah chlorofylu.  Chlorofyl je farbivo zodpovedné za jeho krásnu zelenú farbu. Navyše, pomáha prečisťovať krvný obeh. 

Zelený čaj Matcha sa zaraďuje medzi najlepšie potraviny obsahujúce antioxidanty, a preto sa považuje za superpotravinu (potravina obsahujúca kopec vitamínov:)), ktorá je plná horčíka a stopových prvkov, ktoré podporujú rôzne funkcie tela.

Ak nemáš rád sladkú “trávovú” chuť matcha čaju, ale miluješ svoje ochutené zelené čaje, nevadí. Aj z klasických sypaných zelených čajov budeš mať stále úžitok , i keď v menších dávkach, ale predsa - zníži cholesterol aj tendenciu zrážania krvi.

Ak patríš aj Ty medzi tých ľudí, ktorý matchu ochutnali, ale veľmi im nezachutila, stav na ceremoniálnu kvalitu Matcha čaju. Chuť je veľmi jemná, sladkastá a farba sýto zelená. Ak cítiš horkosť, alebo inú nepríjemnú chuť, pravdepodobne ide o nekvalitný Matcha čaj.

Ideálna dávka

Zelený čaj obsahuje približne polovičnú dávku kofeínu oproti čiernemu čaju (jedna šálka zeleného čaju obsahuje 10-50 mg). Ak si na kofeín citlivý, daj si pozor, pretože niekoľko šálok čaju za deň môže spôsobiť bolesti brucha, podráždenie, či ťažkosti so spaním. Deti môžu byť citlivejšie na kofeín ako dospelí. Mali by sme si však pamätať, že ideálna miera pitia zeleného čaju je niekde medzi dvomi až piatimi šálkami denne, čo je zhruba 1 liter. 

Med v čaji

Máme pocit, že sa ešte veľmi nehovorilo o pridávaní medu do čaju. Možno, že to znie triviálne, no mnoho ľudí pridáva med do ešte príliš horúceho nápoja. Robí to naozaj veľa z nás, veď med je predsa zdravá alternatíva cukru a chutí dobre, tak prečo nie? Každopádne, keď pridáš med do akéhokoľvek horúceho čaju, zničíš všetky výživné látky, ktoré med obsahuje. Nepripravuj sa zbytočne o živiny a skús nechať čaj vychladnúť a až potom pridávaj med, škoricu, alebo čokoľvek iné. 

Tak ako? Už si svoju šálku čaju vypil počas čítania tohto článku, alebo Ťa to ešte len čaká? Pamätajte na tie múdre slová: “Ak Ti je zima, čaj Ťa zohreje. Ak Ti je teplo, čaj Ťa ochladí. Ak si smutný, čaj Ťa povzbudí. Ak si rozčúlený, čaj Ťa upokojí”. (William E. Gladstone)

 

 

 

 

 

Tovar.sk - porovnanie cien Pricemania.sk – Porovnanie cien