Čaj pripravený z mäty klasnatej je skvelým pomocníkom pri tráviacich problémoch, ako je napríklad plynatosť či nevoľnosť. Podporuje chuť do jedla v prípade nechutenstva, uľavuje od kašľa a dokáže zlepšiť náladu či pamäť. Jednoducho prináša svieži vánok pre telo aj myseľ.
Táto rastlina má mnohoraké využitie. Môže sa používať ako aromatická bylina alebo ako aromatická bylinka pri varení alebo na prípravu skvelého čaju. Používa sa aj v kozmetike vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam, ktoré pomáhajú znižovať zápal, bolesť a svrbenie. Mnoho ľudí ho používa aj v medicíne ako bylinný doplnok pri žalúdočnej nevoľnosti alebo pálení záhy spôsobenej zlým trávením alebo prejedaním.
S čím vám tento čaj pomôže?
- Upokojiť trávenie
- Zmierniť respiračné problémy
- Zlepšiť pamäť a náladu
- Zvýšiť chuť do jedla
Mentha spicata alebo mäta klasnatá je trváca bylina, ktorá rastie vo všetkých miernych oblastiach sveta. Mäta obsahuje veľa vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, železa, vápnika, horčíka, draslíka, mangánu, zinku a esenciálnych mastných kyselín. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, ktoré môžu viesť k rozvoju rakoviny alebo iným zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby alebo Alzheimerova choroba.
Mäta sa považuje za bezpečnú pre väčšinu ľudí, ak sa konzumuje s mierou (1-2 šálky denne), hoci tehotné ženy by sa mali vyhýbať konzumácii veľkého množstva mäty, pretože môže spôsobiť predčasný pôrod alebo iné komplikácie. Prekročená dávka by však musela presiahnuť 12 šálok denne, čo je menej ako pravdepodobné. Mätu by tiež nemali užívať ľudia s vysokým krvným tlakom alebo srdcovými chorobami pre vysoký obsah draslíka.
Pre svoje liečivé vlastnosti sa mäta používa už po stáročia. Používa sa na liečbu tráviacich problémov a pomáha pri strate pamäti. Okrem týchto výhod môže mať čaj z mäty aj niektoré pozitívne účinky na váš mozog. Čaj môže tiež pomôcť zlepšiť vašu pamäť zvýšením prietoku krvi do mozgu a poskytnutím antioxidantov, ktoré chránia mozgové bunky pred poškodením. Štúdia, (publikovaná v Frontiers in Pharmacology) zistila, že má vplyv na učenie a pamäť, keď sa konzumuje po vyučovacích hodinách.
Trávenie
Mäta sa bežne využíva najmä v čajoch, pretože má rúžasné účinky na organizmus.
Jednou z jeho benefitov je schopnosť pomôcť vášmu tráveniu, čo môže byť obzvlášť užitočné, ak máte problémy so zápchou alebo inými gastrointestinálnymi problémami.
Pomáha zmierniť nadúvanie a plyny tým, že uvoľňuje svaly v črevách. Mäta tiež pomáha pri chudnutí tak, že zrýchľuje metabolizmus a potláča chuť do jedla.
Stres
Ak sa cítite vystresovaní alebo máte obavy z toho, čo vás čaká (napríklad dôležitá schôdzka v práci), skúste si každý večer pred spaním uvariť mätový čaj z vašej záhrady, alebo ten náš v BIO kvalite.
Čaj je skvelý spôsob, ako sa uvoľniť a relaxovať, no má aj mnoho zdravotných výhod. Mätový čaj preukázateľne pomáha znižovať hladinu stresu, zlepšuje náladu a znižuje úzkosť.
Vôňa mäty pomáha tiež pri znižovaní miery stresu. Štúdia (publikovaná v Journal of Hospital Pharmacy) zistila, že keď boli pacienti vystavení vôni mätového oleja, znížila ich úroveň úzkosti až o 20%.
Môže tiež pomôcť predchádzať zubnému kazu tým, že zabíja baktérie, ktoré spôsobujú tvorbu plaku na zuboch.
Pomáha znižovať príjem kofeínu
Zatiaľ čo väčšina ľudí pije mätový čaj, pretože miluje jeho osviežujúcu chuť, mnohí ho považujú za skvelú alternatívu k pitiu kofeínových nápojov, ako je káva, čierny čaj a dokonca aj zelený čaj, ktorý tiež obsahuje určité množstvo kofeínu.
Príprava
Mätový čaj sa varí jednoducho zaliatím sušených alebo čerstvých lístkov mäty horúcou vodou. Ak chcete, môžete ho lúhovať až 1-2 hodiny v chladničke, aby ste vytvorili “cold brew” mätový čaj.
Na príravu nášho mätového čaju necháme vodu zovrieť na 100°C, zalejeme sypaný čaj (1-2 čajové lyžičky na 2dcl) a necháme lúhovať 8-10 minút.
Čaj je celosvetovo obľúbeným nápojom, a niet sa čomu čudovať. Je to skvelý rituál, pri ktorom si môžeme oddýchnuť na konci dňa, no zároveň má aj veľa výhod, vďaka ktorým sa ho oplatí piť ešte častejšie.